sâmbătă, 23 aprilie 2022

Bibliophilia (azi, de Ziua Internațională a Cărții)

„Biblioteca «Trinity College» din Dublin (Irlanda) a fost construită între anii 1712 și 1732, și are un fond de peste 4,5 milioane de cărți.

Cum a reușit să strîngă atîtea volume? Începînd cu anul 1801, biblioteca a fost învestită cu dreptul oficial de a primi un exemplar gratuit din fiecare titlu care era publicat în Marea Britanie și Irlanda.

Ea deține, printre multe alte lucrări de-o valoare excepțională, «Cartea din Kells»*, scrisă de călugări acum mai bine de 1200 de ani, devenit unul dintre cele mai celebre și mai prețioase manuscrise din lume.
Book of Kells
În biblioteca «Trinity College» se mai găsește unul dintre rarisimile exemplare ale «Proclamației Republicii Irlanda» de la 1916.



Arhitectura și decorațiunile acestei somptuoase biblioteci i-au inspirat pe creatorii a numeroase pelicule celebre, «Harry Potter» fiind doar un exemplu...”
Laura Chevalier Sommervogel
(traducere din limba franceză: B.-L.S.; sursa: „L’Art en tout”)

* «Evangheliarul din Kells» («Book of Kells») este un manuscris realizat de călugării celți în jurul anului 800, el reprezentînd o capodoperă culturală a Britaniei pre-normande. «Evangheliarul din Kells», cunoscut și sub numele de «Cartea lui Columba», este ornat cu bogate ilustrații, textul fiind caligrafiat în limba latină.

N.B. Un gînd senin alături de cele mai bune urări, din inimă, azi, la ceas de sărbătoare a cărții, dragilor mei colegi bibliotecari, oriunde s-ar afla ei!
Să fiți sănătoși și inimoși!
La mulți ani!

Niciun comentariu:

Orație de Anul Nou

Anul nou sǎ vǎ gǎseascǎ Petrecînd cu mulţumire! Bine sǎ vǎ dǎruiascǎ Și deplinǎ fericire! Un tînǎr poet* daco-român (* Caragiale, «1906»)