marți, 29 mai 2018

Memento


Aznavour 
94

Am citit că omul poate trăi până la 300 de ani. Mie îmi ajung 299!
Are 94 de ani. Cîntă de 83! 100 de milioane de discuri vîndute. „Sur ma vie” (1956), devine primul său mare șlagăr. A jucat în peste 60 de filme. A interpretat peste 1200 de melodii (în franceză, germană, italiană, spaniolă, engleză și armeană) și a compus peste 1000 de cîntece, dintre care 150 în engleză, 70 în spaniolă, 50 în germană. În marea lor majoritate, de dragoste. Printre cele mai cunoscute: „Tous les visages de l’amour”, „Hier encore”, „Les jours heureux “, „La boheme”, „Que c’est triste”, „Non, je n’ai rien oublié”, „Il faut savoir “, „Toi et moi”, „Le temps”, „Emmenez-moi”, „Ave Maria”, „Ils sont tombées”. 

A evoluat alături de nume care nu mai au nevoie de nici o prezentare, precum Mireille Mathieu, Luciano Pavarotti, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Dianne Reeves, Michele Petrucciani ori Richard Galliano.
Ca o recunoaștere a strălucitei sale cariere artistice, o piață din Erevan îi poartă numele, iar în Gyumri (orașul care a suferit cele mai multe pierderi de vieți omenești în devastatorul cutremur de pămînt care în anul 1988 a lovit nord-vestul Armeniei), i s-a ridicat o statuie. Este ofițer al Legiunii de Onoare. Este cetățean armean din 2009 și ambasador al Armeniei în Elveția, unde, de altfel, trăiește.
 În urma unei fracturi de humerus, și-a amînat concertele din această lună în Uzbekistan și Japonia. Fiind aproape recuperat, îşi va relua turneul pe 5 iunie cu un concert la Monaco, urmat apoi de recitaluri la Festivalul Aluna (sudul Franţei), Palmanova (Italia), Londra, Marbella, Germania, Croaţia, SUA, Australia, Kiev şi Bruxelles. După care urma va reveni în Franţa (în noiembrie), după care va susţine concerte la Tours, Saint-Etienne, Rouen, Dijon şi Strasbourg… 

A fost caracterizat de postul TV CNN și de revista Time drept cel mai important interpret de muzică pop al secolului XX, devansînd artiști precum Bob Dylan, Frank Sinatra sau Elvis Presley.
 Secretul acestei tinereți fără bătrînețe? O mărturisește el însuși: „Zilnic: aqua jogging, aproximativ 350 de metri. Şi numai două mese pe zi, foarte rar, seara. La micul dejun am înlocuit untul şi gemul cu pasta de arahide, deoarece este foarte sănătoasă.
 Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, vorba poetului, ele se numesc Shahnourh Varinag Aznavourian (Շահնուր Վաղինակ Ազնավուրյան), pe numele său de scenă, Charles Aznavour...



Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită (remember the old times...)

Tull. Jethro Tull. Live at Tampa Stadium (1976) Îi ascultam de ceva timp, nu cu mult înainte de 1976-1977 (epoca de cînd datează concertele ...