joi, 10 aprilie 2025
Muzicoteca de dinamită
EVENIMENT EDITORIAL
M-am bucurat de privilegiul să fiu unul dintre cei luați la întrebări în acest volum, cu inteligență, sensibilitate și cu acribie de prietenul RADU IOAN LUPAȘCU, alături de «BLUES SHACKS» (GE), HOREA CRIŞOVAN, JOSEF KAPPL, DAVID LUCA, NUŢU OLTEANU, GABRIEL PETRIC, ILIE STOIAN, TONI VINIL şi RAPHAEL WRESSNIG (AU), fapt care nu are cum să nu mă onoreze, drept pentru care îi mulțumesc din inimă, încă o dată, și pe această cale, dragului meu intervievator, asigurîndu-l de întreaga mea gratitudine.
De asemenea, îi adresez calde mulțumiri, pornite din inimă și prietenului LIVIU ANTONESEI, scriitor de forță, care pe blogul dumisale (aflat la adresa: https://antoneseiliviu.wordpress.com/.../a-aparut.../...) a dedicat un prim semnal apariției volumului.În celelalte șase volume (publicate între 2012 și 2024) ale seriei INTERVIURI ROCK autorul reunește convorbiri cu muzicieni, scriitori, jurnaliști, promotori muzicali și, nu în ultimul rînd, melomani ai genurilor rock, blues, jazz, prog dar și, deopotrivă, ai muzicii clasice. Aceste dialoguri oferă cititorilor o perspectivă inedită asupra vieții intervievaților, evidențiind atît aspecte biografice, cît și profesionale. Fiecare volum din seria INTERVIURI ROCK reprezintă, așadar, cîte o incursiune nepereche și spectaculoasă în universul muzicii, prin intermediul dialogurilor sincere și profunde cu personalități autentice, contribuind astfel la documentarea și promovarea culturii muzicale de valoare.
Și din acest luminiș virtual, adresez felicitări tuturor celor care au contribuit la moșirea acestei apariții editoriale de excepție!
Poemoteca
Cariera ei literară a fost marcată de contextul istoric – inițial ea fiind apropiată de cercurile literare avangardiste, ulterior alăturîndu-se celor progresiste (socialiste și comuniste) din interbelic, drama războiului, apoi instaurarea comunismului în România – acesta influențînd profund direcțiile pe care le-a urmat lirica sa.
Este autoarea a numeroase volume de poezie și tălmăciri din lirica universală (Rainer Maria Rilke, Goethe, Shakespeare, Sándor Petőfi, Verlaine, Pușkin, Robert Browning, Pablo Neruda). Cîteva dintre volumele sale de versuri (Ție-ți vorbesc, America!, 1955, Magnet, 1962, Diamantul, 1965 ) sînt tributare dogmatismului proletcultist și realismului socialist. După depășirea acestei etape a creației sale literare și limpezirea ideologică, ea revine la fiorul poetic genuin și lirismul său inconfundabil, trăsături care au impus-o drept una dintre cele mai autentice și puternice voci ale poeziei românești dintotdeauna, volumele apărute ulterior (Portretul din Fayum –1970, Oricine și ceva – 1972, Noiembrie inocentul – 1981, Fiesta – 1990), confirmînd pe deplin acest lucru.
Poemele sale, reunite în antologia Orologiu cu figuri (1984), au fost traduse în limba franceză (L’Horloge à Jacquemart, 1987) și prefațate de binecunoscutul poet francez Alain Bosquet, membru al Academiei Regale Belgiene. Despre volumele sale au scris nume importante ale criticii noastre literare, precum George Călinescu, Tudor Vianu, Nicolae Manolescu, Ovid S. Crohmălniceanu ori Silvian Iosifescu.
În anul 1989 i se decernează Premiul Internațional Gottfried von Herder.
Ediția cuprinzînd cele peste 1200 de pagini ale memorialisticii sale (Însemnările mele, volumul I, 1927-1944 și volumul II, 1945-1999) a fost îngrijită de reputatul editor, critic și istoric literar Geo Șerban, ea apărînd postum, în 2014, la editura Cartea Românească. Este o realizare editorială remarcabilă pentru contribuția pe care o aduce la istoria literaturii române în general și la plasarea autoarei la locul cuvenit în cadrul acesteia.
La zece ani de la moartea poetei, în anul 2009, editura «Casa Radio» a publicat audio-book-ul Zăbale rupte. Poeme rostite la radio, conținînd 52 de poezii din întreaga sa creație, cu mai multe ilustrații aparținînd unuia dintre fii săi, pictorul Tudor Banuș.
miercuri, 9 aprilie 2025
POEMOTECA
![]() |
Baudelaire la 1855 |
![]() |
Portret de Th. Pallady |
În tot acest timp, Baudelaire a publicat o serie de eseuri critice importante despre Théophile Gautier (1859), Richard Wagner (1861), Victor Hugo şi despre alţi poeţi contemporani (1862), precum şi despre pictorul Eugène Delacroix (1863).
Spirit neliniștit (a avut o relație turbulentă cu actrița mulatră Jeanne Duval, care i-a inspirat mare parte din poezie), permanent aflat în în conflict cu lumea, dar fidel ideii de frumusețe absolută și adept declarat al poeziei ca formă supremă de cunoaștere, Baudelaire a influențat profund prin creația sa mari poeți precum Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Stéphane Mallarmé și, mai tîrziu, pe T. S. Eliot și Paul Valéry.
A murit la doar 46 de ani, după ce, în 1866, suferise un atac cerebral, în urma căruia rămăsese parțial paralizat și afazic.
marți, 8 aprilie 2025
Gînduri cu elice
![]() |
E.M. Cioran și Mircea Eliade la Paris |
luni, 7 aprilie 2025
Memento
Prima audiție publică a simfoniei a avut loc ulterior, pe 23 ianuarie 1805, la Theater an der Wien.
A fost un moment important în istoria muzicii clasice, marcînd începutul perioadei de maturitate a lui Beethoven și o schimbare profundă a stilulului simfonic. Frescă muzicală impresionantă, lucrarea relevă o nouă concepţie compoziţională şi o motivaţie cu totul deosebită, fiind considerată revoluționară la vremea respectivă pentru dimensiunile sale, complexitate, dramatism și profunzime emoțională.
vineri, 4 aprilie 2025
MUZICOTECA DE DINAMITĂ
joi, 3 aprilie 2025
Remember
![]() |
Regina Elisabeta a României (așezată la pian), George Enescu (în picioare) și Grigoraș Dinicu. |
La o serată muzicală organizată în luna august a anului 1895, la Castelul Peleș, alături de Regina Elisabeta au fost prezenți tînărul George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor, pedagog, cel mai important muzician român al tuturor timpurilor –, solistul concertului (atunci în vîrstă de doar 14 ani) și Grigoraș Dinicu, unul dintre colaboratorii constanți ai suveranei.
miercuri, 2 aprilie 2025
Memento
marți, 1 aprilie 2025
MUZICOTECA
![]() |
Muzica este suficientă pentru o viață, dar o viață nu este suficientă pentru muzică. |
Nu știu dacă am reușit să reconciliez eternul conflict dintre activitatea mea artistică și conștiința mea artistică. Nu am reușit niciodată să mă decid care este adevărata mea vocație: compozitor, pianist sau dirijor. Sînt momente în care mă gândesc că ar trebui să fiu doar compozitor, iar alteori cred că sînt doar pianist. Conform unui vechi proverb rusesc: «alergând după trei iepuri». Pot să spun că am prins doar pe unul dintre ei?...”
![]() |
Compozitorul alături de fiicele sale Tatiana și Irina |
Rahmaninov este unanim considerat drept unul dintre cei mai cunoscuți și influenți pianiști și compozitori ai secolului al XX-lea.
Ultimile acorduri ale existenței pămîntene ale marelui muzician s-au stins în ziua de 28 martie 1943, el fiind înhumat în cimitirul Kensico din New York.
luni, 31 martie 2025
POEMOTECA
![]() |
Nichita alături de tatăl său, Nicolae Stănescu, în anul 1955 |
Altițe & bibiluri
sâmbătă, 29 martie 2025
Muzicoteca de dinamită
![]() |
Jon & Vangelis |
Muzicoteca de dinamită
STEVE HOWE 78! Bachianas Brasileiras No.5 (Aria) Cantata no.140 (Wachet Auf / Trezește-te)

-
Sînt un om care crede că viaţa există pentru a ajunge la o carte. Ion Stratan „Sub barba patriarhă şi-adâncile-i plete a căror aură lăsa să ...
-
Rendez-vous picto-poetic Nu cred să fi citit vreun alt volum* de poezie în care să abunde numele atîtor artiști. Drept pentru care, l-am și ...