miercuri, 20 decembrie 2023

Poezie mută, sculptura...

S-a pus deseori întrebarea de ce David al lui Michelangelo era așa de puțin „dotat” privind organul sexual.
Un prim motiv ar fi acela că idealul de frumusețe în Grecia antică nu era reprezentat de un organ genital masculin mare. Artiștii greci considerau că un penis mare este un semn care trădează stupiditatea, o dorință sexuală exagerată, bref, că este întruchiparea animalității. Bărbatul grec ideal era privit ca fiind inteligent, rațional și autoritar. Din acest motiv, statuile din Grecia antică înfățișau, preponderent, bărbați avînd organe sexuale de mici dimensiuni. Romanii, în arta lor, au adoptat total acest detaliu. Deoarece Renașterea italiană face trimitere cu obstinație la Antichitatea greacă, în special, dimensiunile penisului lui David respectă aceste canoane.

Un alt motiv este legat de starea tensională în care se afla David. Statuia îl reprezintă pe acesta cu foarte puțin timp înainte de lupta cu uriașul Goliat. Pe umerii săi apăsa, deci, o mare responsabilitate. În ciuda posturii sale aparent destinse, semnele unei mari încordări sînt foarte clar vizibile în detalii. Este cunoscut faptul că într-o asemenea stare de mare teamă și pericol iminent, organele genitale suferă o constricție maximă. Genialul artist care era  Michelangelo deținea profunde cunoștințe de anatomie și fiziologie, lucru absolut evident la o privire mai atentă a detaliilor statuii lui David.


Deși mîna dreaptă este relaxată, degetele sînt ușor contractate, mușchii antebrațului sînt tensionați iar venele apar foarte vizibile. Privirea îndreptată spre orizont, cutele de pe frunte și acelea dintre sprîncene, aidoma buzelor ușor strînse, sugerează, de asemenea, îngrijorarea, teama. O stare tensională este vizibilă și la nivelul tendoanele cotului.

Subdezvoltarea” organelor genitale ale lui David ar putea, așadar, să fie datorată, pe de o parte, unor evidente cauze biologice dar și ale unora estetice. David este gol, se teme, este stresat: iată cîțiva factori care conduc la reducerea dimensiunilor penisului. 
Lucruri de care Michelangelo era perfect conștient. 
(sursa: Quora; traducere și adaptare din limba franceză B.-L.S.)

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Remember Shakti Saturday Night in Bombay (live, 2001) John McLaughlin  (chitară) Zakir Hussain  (tabla) U. Srinivas  (mandolină) Shankar Mah...