miercuri, 27 iulie 2022

Muzicoteca de dinamită (reascultări)

Albumul The Dark Side Of The Moon* al grupului Pink Floyd este unul neobișnuit din mai multe privințe, nu în ultimul rînd prin aceea că este unanim declarat necomercial, însă avînd o uriașă moștenire comercială. El nu a fost nici Thriller**-ul lui Michael Jackson, care a reprezentat un succes enorm, avînd în spate mai multe single-uri și nici Rumours*** al celor de la Fleetwood Mac, un album conținînd imnuri efervescente, fără moarte, care sună la fel de proaspăt astăzi, ca și în vara anului 1977. Cu siguranță nu a fost nici Bat Out Of Hell**** sau Back In Black*****.

Nu. „Partea întunecată a lunii” a fost și este ciudată. Este un album îndrăzneț, introvertit, mustind de melodicitate, provocator, plin de răsturnări inteligente și întorsături neașteptate. De pe el s-au extras doar două single-uri („Money” și „Us And Them”) și, deși niciunul nu a ajuns hit, ambele au devenit, incontestabil, clasice.
Hugh Fielder
(trad. din limba engleză B.-L.S. Sursa: „Loudersound”)
Note
* „The Dark Side of the Moon” este al optulea album de studio al grupului Pink Floyd apărut la casa „Harvest Records” (la 1 martie 1973).
Este un album concept, ale cărui teme (starea de conflict, lacomia, timpul, moartea și sănătatea mintală), ultima inspirată parțial de starea de psihică a lui Syd Barrett, membru fondator al grupului, plecat din formație în 1968.
Grupul a folosit pentru acest album tehnici avansate de imprimare (înregistrarea pe mai multe canale, tape loops și folosirea sintetizatoarele analogice de sunet de ultimă generație). Inginerul de sunet, muzicianul Alan Parsons, a fost responsabil pentru majoritatea detaliilor tehnice dar și pentru aducerea vocalistei Clare Torry (pe piesa „The Great Gig in the Sky”).
Grafica albumului, reprezentînd imaginea descompunerii spectrale a luminii la trecerea printr-o prismă, a fost realizată de Storm Thorgerson (de la celebrul studio de design „Hipgnosis”), la solicitarea lui Richard Wright, care și-a dorit o grafică simplă dar expresivă, care să reflecte sugestiv temele muzicale abordate.
„The Dark Side of the Moon” a fost aclamat de critica muzicală încă de la apariție, devenind, în timp, unul dintre cele mai importante albume din istoria muzicii rock.
A fost vîndut în peste 45 de milioane de exemplare și a înregistrat un record greu de egalat: prezența în topul 200 al revistei „Billboard”, pentru 900 de săptămîni neîntrerupt.
** Apărut în 1982
*** Apărut în 1977
**** Album de studio din 1977 al lui Meat Loaf
****** Album de studio din 1980 aparținînd grupului AC/DC
(B.-L.S.)

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Remember Shakti Saturday Night in Bombay (live, 2001) John McLaughlin  (chitară) Zakir Hussain  (tabla) U. Srinivas  (mandolină) Shankar Mah...