Există peste 65.000 de biblioteci în Europa. Raportat la numărul locuitorilor stabili, în Olanda, Grecia şi Portugalia sînt cele mai puţine biblioteci (o jumătate de bibliotecă la 10.000 de oameni), iar cele mai multe există în Cehia, Bulgaria, Lituania și Letonia. România se află undeva pe la mijlocul clasamentului, cu 1–1,9 biblioteci la 10.000 de locuitori.
Deşi Cehia are cele mai multe biblioteci raportate la numărul de locuitori, Finlanda şi Danemarca alocă cele mai mari sume bibliotecilor publice, peste 30 de euro pe cap de locuitor. Cehia cheltuie undeva între 11 şi 30 de euro, iar România, sub 10 euro, potrivit celui mai recent raport realizat de «Fundaţia Bill şi Melinda Gates».De altfel, în Cehia există o bibliotecă la aproape 2000 de persoane, de 4 ori mai multe biblioteci decît media europeană şi de 10 ori mai mult decît în SUA. Faptul se explică prin aceea că, printr-o lege datînd din 1919, fiecare localitate din Cehia a trebuit să aibă cel puțin o bibliotecă, fie că este vorba despre un oraş sau de un sat. Fapt care a condus la o eradicare cvasitotală a analfabetismului și la o creștere semnificativă a nivelului de educație al populației. Efectul acestei legi se resimte pînă în zilele noastre, cînd cehii cumpără, în medie, 11 cărți pe an, un număr foarte mare faţă de ce se întîmplă în alte părți din lume. Legea a funcționat perfect şi în timpul celui de-al doilea război mondial, cînd Cehoslovacia a fost ocupată de naziști dar şi după despărţirea Cehiei de Slovacia. Însă, din raţiuni financiare, legea a fost abrogată în 2001, perioadă în care, 11% dintre biblioteci s-au închis. Cu toate acestea, 92% dintre cehi frecventează, în continuare, bibliotecile, conform celor mai recente sondaje.
În ceea ce privește restul țărilor europene, lucrurile stau relativ bine: 67% dintre adulţii finlandezi au vizitat o bibliotecă în ultimul an, danezii (57%) și belgienii (42%), în timp ce doar 16% dintre românii adulţi au trecut pragul unei biblioteci în ultimul an.
O vizită la «Klementinum», Biblioteca Națională a Cehiei:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu