„Pe masă erau rînduite o mulţime de farfurii cu
mezelicuri: marinată de stacoji*, farfurioare mai mici cu icre proaspete de
morun, licurini** jupuiţi, sardele muiate în untdelemn de Mitilene amestecat cu
piper şi zeamă de lămîi de Messina, măsline dulci de Tessalia, grămădite în
formă piramidală, icre tari de chefal, smochine de Santorini, halva de
Adrianopole [...]. Toate aceste mezelicuri erau aşezate după o regulă militară,
avînd la fiecare distanţă de două palme cîte o carafă cu vin galben de
Drăgăşani, cu pelin roşu din viile mănăstirei Bistriţa şi cu vinuri orientale
de diferite colori şi gusturi, fără a lipsi paporniţele*** cu anason de Chio şi
mastică de Corint.”
Nicolae Filimon
(6 septembrie 1918 -19 martie 1865)
* homari, raci de mare
** varietate de chefal afumat
*** butilii îmbrăcate cu papură (notă de N. F.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu