vineri, 20 ianuarie 2017

Două reviste recente


Din sumar:
PĂRINTELE SOFRONIE SAHAROV, PĂRINTELE FILOCALIC AL VEACULUI XX
„Noul patriarh al dumnezeiescului har“

PĂRINTELE SOFRONIE SAHAROV
Povățuitor al pocăinței spre vederea luminii necreate de Î.P.S. Ierótheos Vlachos

JUSTIN PÂRVU
Cuvânt de sărbătoare pentru sufletul românesc

UN CRĂCIUN ÎN SPATELE GRATIILOR – AIUD 1952.
„Nu ne mai era frică de nimic. eram în Dumnezeu și Dumnezeu în noi” de Atanasie Berzescu

FOARFECELE ERETIC DINLĂUNTRUL ȘI DIN AFARA ORTODOXIEI
de Pr. Stavrofor Constantin Catană (Sf. Mănăstire Văratic)

DESPRE PIERDEREA ȘI RETRAGEREA HARULUI DUMNEZEIESC
Din învățăturile unei sfinte necunoscute către fiul ei duhovnicesc (V)

DEZBATERE PUBLICĂ DESPRE DOSARUL ELECTRONIC DE SĂNĂTATE
Întrebări care așteaptă răspuns despre implementarea D.E.S. în România

NEUROCHIRURGUL ȘTEFAN MINDEA:
„Medicina este să cauți să fii de folos pentru aproapele tău și Dumnezeu nu-ți rămâne niciodată dator”


Revista editată de trustul „Lumea Credinței” (editor al revistei omonime, a „Lumii Monahilor” și a celei intitulate „Leacuri & rețete mănăstirești”), condusă de același vrednic Răzvan Bucuroiu, a ajuns, iată, la numărul 3, dedicat Sfîntului Nicolae. Apărută în condiții grafice deosebit de elegante (50 de pagini color, pe hîrtie velină de foarte bună calitate, cu o concepție grafică și o tenhnoredactare moderne), revista ne prezintă, și în acest număr, viața și minunile Arhiereului cel milostiv, Sf. Nicolae, oferindu-ne numeroase și prețioase amănunte despre locurile în care acesta a venit pe lume și a viețuit, despre personalitățile care i-au marcat existența, despre bisericile locale și contextele în care el și-a desăvîrșit mîntuirea. Ne sînt oferite, astfel, informații complexe despre epoca pe care sfîntul a amprentat-o cu personalitatea și harul său. 
În afară de aceste dense și documentate articole constituite, deja, în rubrici de sine stătătoare, am mai citit și un incitant articol-dezbatere despre autenticitatea moaștelor Sfîntului (mîna sa dreaptă) aflate în Bisrica Sf. Gheorghe Nou din București, un altul despre chipul Sfîntului imaginat de o echipă de cercetători și criminaliști de la Universitatea din Bari, folosind un software performant care a folosit informații și măsurători minuțioase ale moaștelor sfîntului, dintr-o bază de date alcătuită în anii 60 ai secolului trecut și, în sfărși, un eseusemnatde Claudiu Târziu, „Dela Sfîntul Nicolae la Moș Crăciun, prin capitalismul sălbatic”, în care autorul explică argumentat caresîntmotivele care au stat la baza ștergerii (din fericire, nu complete), de-a lungul anilor, a diferențelor dintre Sf. Nicolae și Moș Crăciun a.k.a Santa Claus și, printr-un complicat proces de metamorfozare, să se ajungă la un fel de „întronizare” a acestuia din urmă. 

(...) Sfântul Nicolae a fost un căutător de Dumnezeu, un lucrător al rugăciunii și al însingurării. (...) Mîntuitorul i-a deturnat destinul sihăstresc, așezîndu-l în poala lumii, ca pe un mărgăritar în staresăvestească, prin frumusețe și strălucire, splendoarea de negrăit a Împărăției Iubirii.” 
Cristian Curte


Niciun comentariu:

Memento

Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...