vineri, 18 noiembrie 2016

Mihai Vieru despre Ion Stratan

Prin diligențele Editurii Muzeului Național al Literaturii Române din București (http://edituramnlr.ro/), la 11 ani de la dispariția pămînteană a poetului Ion «Nino» Stratan, a apărut o mult așteptată lucrare monografică, 
Ion Stratan: despre poezia lui Nino 
(la originile ei, teză de doctorat), purtînd semnătura universitarului ploieștean 
(naturalizat, între timp, la Oradea), 
Mihai Vieru. 
Poetul și profesorul universitar Mihai Vieru ne pune în fața unui studiu atipic. Nu e doar o analiză a operei lui Ion Stratan, ci și o pledoarie, într-o manieră personală, aproape excentrică. (...) Mihai Vieru e o personalitate de mare mobilitate, cu inepuizabile rezerve de entuziasm și, înainte de orice altceva, cu o veritabilă devoțiune față de poezie, pe care o practică în felul său, jucăuș, experimentalist. Dacă ținem cont și de proveniența sa ploieșteană (de unde a migrat tocmai către Oradea), înțelegem ușor afinitatea față de Ion Stratan, și el un poet-histrion din aceeași urbe caragialiană, în care și-a trăit o bună parte din viață.” (Ion Bogdan Lefter)
(Mulțumiri speciale domnilor
Sergiu Filipoiu și Mircea Rogojan
pentru sprijinul acordat realizării în condiții grafice deosebite a afișului manifestării)
Așadar, bucuria noastră, a ploieștenilor (și nu numai!), iubitori ai poeziei lui Nino, prieteni și admiratori necondiționați ai poetului, este cu atît mai mare, cu cît luni, 21 noiembrie, la ora 17, în Sala de lectură „Nichita Stănescu” a Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga”(Biblioteca Judeteana Prahova), vom fi martorii lansării acestui necesar și îndelung așteptat volum, alături de dragul nostru prieten, poetul Mihai Vieru.

Despre autor și volum vor vorbi poetul Ioan Vieru, director al revistei Contrapunct și Bogdan Stoicescu, redactor-șef al revistei Gazeta Cărților.
Drept pentru care, vă lansăm, încă de pe acum, invitația de a ne fi alături.
Vă așteptăm cu drag!


Niciun comentariu:

Memento

Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...