Sfîrîie micu’, fumege mangalu’! (VI)
Mulţi alţi împătimiţi scociorîtori
(mai mult sau mai puţin acribioşi) de colbuite hîrţoage, alături de cei deja
amintiţi sînt de părere că istoria mititeilor ar fi început în locanta lui Iordache Ionescu (din strada Covaci nr.
3, din Bucureşti, înfiinţată la 1857). Tavernă pomenită şi de C. Cosco în cartea
sa „Cînd era bunica fată…”, un loc unde
„credincioşii lui Bachus” se
dedulceau cu must şi vinaţuri noi sau vechi, roşii, negre sau albe, dintre cele
mai zglobii şi parfumate, aduse tocmai de pe Valea Oltului, din „Erusalimul de la Mitrofani” (unde
jupînul îşi avea viile) şi se înfruptau cu „mititeii
de la Iordache” ori cu felurite alte exotice (pentru mulţi dintre noi, cei
de azi) preparate, precum tuzlamaua (o
variantă de ciorbă de burtă la care se folosesc, printre alte ingrediente şi
picioare de vită), apoi paceaua (asemănătoare cu piftia, preparată însă din picioare de vițel sau de miel, mai rar de pasăre, cu adaos de ouă, sos
de oțet şi de usturoi) şi celebra varză
acră cu carne sau sarmalele, însoţite, ambele, de obligatoria mămăliguţă
pripită sau alte bucate precum dovleceii umpluţi, musacalele ori ghiveciul
măcelăresc şi cîte şi mai cîte, neomiţînd nelipsiţii „pui ruginiţi la jar, terfeliţi cu usturoi şi răsturnati pe spate cu
neruşinare” (Octavian Stoica), fleicile, cîrnaţii („patricieni”, „trandafiri”
ori de Pleşcoi) ori te miri ce ciozvîrte de alte lighioane, rînduite cu
chibzuinţă şi lăsate să sfîrîie barbar peste cărbunii încinşi însă vegheate atent
de însuşi starostele grataragiilor şi-al neguţătorilor, numitul nea’ Radu, căruia atît de tare i se
dusese faima printre clienţi de marea-i pricepere, că-i ieşise şi-o zicere: „La nea’ Radu în Covaci,/ Bei, mă rog, pînă 'te faci' / Şi după ce te-ai făcut/ Iar o iei de la-nceput…”.
Locanta „La o idee”
|
Ei bine, sigur că toate aceste
minunăţii gastronomice erau udate din belşug cu licori binecuvîntate (inclusive
de zei!): la început cu ţuici gălbior-mărgelate (de Văleni ori de Piteşti )
stoarse din „suflet de prună bătrână şi
chinuită” (O. Stoica) iar apoi cu vinuţuri, precum cele deja pomenite dar
şi de Drăgăşani, Murfatlar, Segarcea ori de pe unde pohteau muşterii. La aceste
chiolhanuri, fie „banda” (cum i se mai zicea tarafului) lui Pădureanu, fie cea
vioriştillor Nae Buică (cînta pe o Guarnieri!) ori Cristache Ciolac, fie Sandu
Leon ( la pian sau ferăstrău), fie Fănică, chitaristul ori Fănică Luca, naistul
(maestrul lui Gheorghe Zamfir), fie cea a ţambalistului Lică Ştefănescu (cel
mai bun în epocă), picurau fără milă în inimile şi sufletele clienţilor
statornici şi cu „naturelu’ simţitoriu” - printre care se prenumărau şi nume de
vază, precum C.A Rosetti, Ghiţă Ranetti, George Coşbuc, Delavrancea, Vlahuţă
ori însuşi conu’ Iancu Caragiale - cîntice de dor, of şi iremă albastră („La moară la hârţa-pîrţa”, „Din Ploieşti
pînă-n Gheboaia” ori „Lele cu scurteica verde”), de uneori părea că lăcrimează
şi suspină pînă şi acea „statue” de ghips
din restaurant, „care reprezenta o femee
cu un vas din care curgea apă” (C. Cosco).
Aici dară, în cîrciumioara asta
binecuvîntată de Dumnezeu, de pe altă lume, parcă, se spune că într-o bună noapte
către dimineaţă, „mititeii lui Iordache”
au fost botezaţi astfel de candriul Nae Orăşanu, boemul poet-gazetar, umorist şi
pamfletar (el a dat faimă localului), într-un moment de maximă inspiraţiune
gastronomico-umoristică, într-un menu propriu, numit chiar aşa: „Listă de bucate à la Orăşanu”. Dac-ar fi
să-i dăm crezare memorialistului C. Bacalbaşa, martor ocular la eveniment – şi io
zic să-i dăm, măcar de dragul povestirii – iată cum a nemurit-o dumnealui: „Pîinea
– o abundenţă, cîrnaţii mari – patricieni, cîrnaţii mici – mititei, varza acră
– originară de la Belgrad, ardeiul roşu – o torpilă, gheaţa – cremă de Siberia”.
Pe aceeaşi listă, ţuica se numea „o idee” (de unde şi supranumele localului,
„La o idee”), sticla de vin de un sfert de litru era „o pricină”, cea de 1,5
litri (adică ocaua de vin din Muntenia) avînd alături o sticlă de borviz, ambele
la gheaţă, formau „o baterie”, cafeaua turcească, „un taifas” iar cea cu rom un
„marghiloman”. În acea seară spune povestea, epuizîndu-se maţele pentru
„patricieni” iar foamea muşteriilor fiind mare, aţiţată de băuturile sorbite,
Iordache ar fi pus tocătura direct pe grătar, în calupuri mici, asta după ce,
în prealabil, adăugase în ea niscaiva condimente, „după gust”: chimen, cimbru,
piper şi puţin bicarbonat de sodiu. Şi de atunci, bucurîndu-se de mare succes
la meseni, întrecînd tuzlamaua şi ciorba de burtă şi la fel de săţioşi, mititeii au
devenit specialitatea casei, cu ei, zice-se, Iordache înebunind Parisul la
Expoziţia Universală de la 1889 (cînd s-a inaugurat turnul Eiffel). Iată şi
reţeta lor, aşa cum este ea notată de Octavian Stoica (în „De-ale gurii din
bătrîni”): „se fac din cane de vacă, de
la piept şi prapore, tocate pînă asudă cel ce dă, şi ţinută să se frăgezească
maiaua o zi şi chiar două, şi abia apoi se sărează, li se pune cimbru şi
sămînţă de ardei roşu uscat, rămas din toamnă pînă-n primăvară şi se frămîntă
tocura cu mujdei de usturoi şi zeamă de carne. Odată sfîrşite acestea, se
aşează pe grătarul uns cu o aripă de pene de gîscă muita-n seu de oaie, iar
dedesubt trebuie să ardă fără flacără cărbunii de lemn.” Pînă data viitoare,
încercaţi măcar una dintre aceste reţete şi veţi constata că între micii astfel
preparaţi şi cei din comerţ, nu există nici cea mai mică legătură de rudenie.
Parol! (va
urma)
Caragiale şi Vlahuţă
|
Nicolae T. Orăşanu
|
© Bogdan-Lucian Stoicescu
(Text apărut şi la adresa http://www.altphel.ro/2013/07/sfaraie-micu-fumege-mangalu-vi/,
precum şi în ediţia tipărită, an VIII, nr. 405, 12 iulie – 22 august 2013, p. 23)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu