joi, 11 iulie 2013

Mahalagii au fost, mahalagii sînt încă… (XVIII)


Cercetat imediat cazul
şi cu respect raportez urgent.
(I.L. Caragiale, Telegrame)

Braking News (epilog)
Şi ca tacîmul să fie complet, imediat după ce s-a trezit senator, cîştigîndu-şi mandatul în colegiul I din Dolj (în decembrie 2012), atît de lejer încît cu siguranţă că nici dumneaei nu i-a venit a crede (de altfel, pe atunci circula şi-o vorbă, cum că şi-o mătură dacă ar fi fost pe listele USL pentru parlament, ar fi cîştigat fără nicio problemă), Cristiana Anghel a mai făcut o boacănă: ca orice bună gospodină, mutîndu-se în capitală, trebuia să-şi găsească o locuinţă. Pe măsura noului dumisale statut. Pe care a găsit-o. într-un cămin al unei facultăţi (într-o cameră de oaspeţi, să n-o coste prea mult!), în care se instalase şi fiica dumisale, proaspăt angajată a ministerului educaţiei. Asta a fost bomboana pe coliva „carierei politice” a caracalenei, cu alte cuvinte, a începutului sfîrşitului ei. Care, de fapt, se încheiase înainte să înceapă…

Atît le-a trebuit hienelor (care pînă mai deunăzi îi ridicaseră ditirambice osanale) din televiziunile de ştiri şi presa scrisă rămase fidele vechii puteri (cu vîrfuri de lance B1TV şi „Evenimentul Zilei”) care, în cîrdăşite cu altele devenite între timp extrem de „acide” la adresa noii puteri (cu RTV în pole position) au trecut la un furibund atac la baionetă împotriva „coruptei” doamne. „Inchizitorii” Sorina Matei şi Robert Turcescu s-au dat de ceasul morţii: descoperiseră, în sfîrşit, şpilul corupţiei româneşti şi făceau spume la gură pe tema asta. Doamna senator s-a apărat cum a putut şi cum s-a priceput. Oricum, imaginea dumisale de Jeanne d’Arc de Caracal plecată să mîntuiască naţia era grav şi ireversibil deteriorată. Moralitatea dumneaei era terfelită total, în ciuda unor declaraţii găunoase, pe care nu le mai credea nimeni şi care n-au dres deloc busuiocul - „(...) am minţit şi nu ne ţinem de cuvânt ! (USL-ul, adică – n.m.) Suntem mai răi decât pedeliştii! Măcar ăia nu au spus că vor face nişte lucruri. Noi am zis că le facem şi le uităm. Găsim scuza iar cu criza. Dar dă-o, Doamne, iartă-mă, de criză! Când ai făcut programul de guvernare nu ştiai că e criză?” – ba au avut darul să-l irite pe însuşi starostele Ponta, care a şi dat imediat cu muci în fasole, chiar dacă ulterior şi-a cerut scuze: „Strict în cazul doamnei, m-am gândit la un singur lucru: că pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti”. Iar marele jurnalist al neamului, cu laurii pe frunte şi sceptrul în mînă, Cristian Tudor Popescu, cel care nu mai vorbeşte-n fraze, ci-n sentinţe, s-a întrecut pe sine în mîrlănie şi cu acest prilej: „În sensul ăsta, mă gândesc că n-ar fi rău să-şi deschidă, pe lângă cabinetul senatorial, şi unul de cure de slăbire pentru doamne.” Da, dar ar fi mult mai util un cabinet pentru domni cu minţile răznite ca ale dvs, musiu CTP!

Eu cred că doamna Anghel ar putea să iasă cu faţa cît de cît curată din haznaua în care s-a prăbuşit, într-un singur mod, aşa cum singură a şi sugerat: „Dacă ar fi să-mi încalc principiile mele și să devin din om neom plec din Senat. Dar nu înainte de a lupta pentru convingerile mele. Doar dacă nu se poate face nimic sub nicio formă și nu am nicio șansă, îmi dau demisia”. Cred că puteţi demisiona liniştită, stimată doamnă, că principiile vi le-aţi încălcat oricum, drept pentru care nu mai aveţi, practic, nicio şansă să mai faceţi ceva conform propriilor convigeri. Aţi pierdut lupta. Se vede cu ochiul liber asta iar retragerea dvs (fără torţe) sub scut pe meleagurile natale, încă-i posibilă şi ne-ar da un semn şi nouă, că în ceea ce vă priveşte, nu-i chiar totul pierdut!
© Bogdan-Lucian Stoicescu
(Text apărut şi la adresa http://www.altphel.ro/2013/07/mahalagii-au-fost-mahalagii-sunt-inca-xviii/, precum şi în ediţia tipărită, an VIII, nr. 405, 12 iulie – 22 august 2013, p. 14)


Niciun comentariu:

Memento

Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...