joi, 22 februarie 2024

Memento

Dan Gulea


În 1977 se năștea la Ploiești, Dan Gulea, scriitor, critic și istoric literar, editor. Este doctor (cum laude) în filologie și profesor la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești. Este redactor-șef al revistei de cultură „Atitudini” a Casei de Cultură „I. L. Caragiale” a municipiului și colaborator statornic al revistei „Gazeta Cărților” a Bibliotecii „Nicolae Iorga” din Ploiești, pe care o conduc. 
Este o prezență constantă cu studii și eseuri în mai multe reviste literare și culturale din țară. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. 
Semnează lucrări de sociologie literară, studii culturale, teorie literară, manuale de limba și literatura română pentru liceu, îngrijind, de asemena, lucrări ale unor scriitori precum I. L. Caragiale, Eugen Lovinescu, Ion Stratan dar și ale unor creatori aparținînd avangardei literare românești. 
În eseistica sa este preocupat de relația dintre text și imagine precum și de aspecte privind geografia urbană și istoria locală.



Volume publicate
: Castelul din cărți. Sensuri ale «arhitecturii» (Paralela 45, 2004), Domni, tovarăși, camarazi. O evoluție a avangardei române (istorie literară, 2007), Pluviografii. O istorie a culturii române la Ploiești (2012), Orașul dispărut. Ploiești (album fotografic, editura Ploiești-Mileniul III, 2016, 2017), Marginaliile avangardelor (istorie literară, Tracus Arte, 2016; volum desemnat „Cartea Anului” de Filiala București – Critică, Eseistică și Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România), Citind Marele Război. Antologia scriitorilor căzuți (Editura Muzeul Literaturii Române, 2017), Nouă tipuri de lectură (studii și eseuri literare, Cartea Românească, 2018), E. Lovinescu. Inedite: articole, scrisori, autografe, prefețe, cereri și petiții, alte documente. 1896-1943 (Cartea Românească, 2018), Cartea Românească 100. Un simbol al culturii românești (istorie literară, Cartea Românească, 2019).




Drept pentru care, pentru cei 47 de ani împliniți astăzi, îi urez colaboratorului și prietenului Dan Gulea, multă sănătate, împliniri și numai satisfacții în tot ceea ce întreprinde. 
La mulți ani!

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Remember Shakti Saturday Night in Bombay (live, 2001) John McLaughlin  (chitară) Zakir Hussain  (tabla) U. Srinivas  (mandolină) Shankar Mah...