De Ziua Națională a Lecturii
Legea prin care Parlamentul a instituit Ziua Naţională a Lecturii, în data de 15 februarie, a fost promulgată pe 14 ianuarie 2021. Prin această lege s-a hotărît ca bibliotecile și instituțiile publice cu responsabilități în domeniile educației și culturii să ofere asistență și sprijin de specialitate în această zi, contribuind în acest fel la încurajarea lecturii publice.Foto: B.-L:S: |
Conform celui mai recent raport furnizat de Institutul Național de Statistică (INS), 11 milioane de români* nu au citit nicio carte în 2024. 39% dintre tinerii participanți la sondaj, cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani, au declarat că nu sunt interesați să citească, 29% din aceeași categorie de vîrstă au răspuns că nu au timp.
Fotografie de Robert Doisneau |
Dintre cei care citesc, 39,5 % provin din mediul urban iar 18,6 %, din mediul rural.
Îngrijorător este și faptul că tot mai mulți copii și adolescenți petrec din ce în ce mai mult timp pe rețelele de socializare și nu citind cărți. Un studiu al organizației «Salvați Copiii» a arătat că, peste 30% dintre cei cu vîrste între 5 și 10 ani utilizează frecvent rețelele sociale. Peste jumătate dintre adolescenți petrec între două și trei ore pe social media, în timp ce 15% dintre ei consumă între patru și șase ore zilnic pe aceleași rețele de socializare. Procentul celor care petrec mai mult de șase ore pe Internet este de 4%.
* În 2021, populația țării înregistra 19,21 milioane de locuitori, conform datelor furnizate de același INS.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu