joi, 15 februarie 2024

Bibliophilia

 De Ziua Națională a Lecturii

Legea prin care Parlamentul a instituit Ziua Naţională a Lecturii, în data de 15 februarie, a fost promulgată pe 14 ianuarie 2021. Prin această lege s-a hotărît ca bibliotecile și instituțiile publice cu responsabilități în domeniile educației și culturii să ofere asistență și sprijin de specialitate în această zi, contribuind în acest fel la încurajarea lecturii publice.

Foto: B.-L:S:

Ziua de 15 februarie, aleasă pentru celebrarea lecturii, marchează datele de naștere a două mari personalități care au jucat un rol decisiv în dezvoltarea educației românești și în promovarea lecturii: profesorul, criticul și istoricul literar Titu Maiorescu (15 februarie 1840), fondator al societății literare „Junimea” și Spiru Haret (15 februarie 1851), savant și pedagog, unul dintre cei mai importanți reformatori ai școlii românești din secolul al XIX-lea.
Conform celui mai recent raport furnizat de Institutul Național de Statistică (INS), 11 milioane de români* nu au citit nicio carte în 2024. 39% dintre tinerii participanți la sondaj, cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani, au declarat că nu sunt interesați să citească, 29% din aceeași categorie de vîrstă au răspuns că nu au timp.

Fotografie de Robert Doisneau

51% dintre românii cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani au spus că motivul principal pentru care nu citesc, este că nu au timp. Cel mai mare dezinteres față de lectură a fost înregistrat la categoria de vârstă 65 – 74 de ani: 40%!
Dintre cei care citesc, 39,5 % provin din mediul urban iar 18,6 %, din mediul rural.
Îngrijorător este și faptul că tot mai mulți copii și adolescenți petrec din ce în ce mai mult timp pe rețelele de socializare și nu citind cărți. Un studiu al organizației «Salvați Copiii» a arătat că, peste 30% dintre cei cu vîrste între 5 și 10 ani utilizează frecvent rețelele sociale. Peste jumătate dintre adolescenți petrec între două și trei ore pe social media, în timp ce 15% dintre ei consumă între patru și șase ore zilnic pe aceleași rețele de socializare. Procentul celor care petrec mai mult de șase ore pe Internet este de 4%.

* În 2021, populația țării înregistra 19,21 milioane de locuitori, conform datelor furnizate de același INS.

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Remember Shakti Saturday Night in Bombay (live, 2001) John McLaughlin  (chitară) Zakir Hussain  (tabla) U. Srinivas  (mandolină) Shankar Mah...