Nicolae Ioniță – portret în aquaforte
Personalitate marcantă a graficii satirice românești, unul dintre cei mai valoroși caricaturiști români contemporani, colaborator de nădejde al bibliotecii ploieștene „Nicolae Iorga”, în general și al revistei care apare sub egida acesteia, „Gazeta Cărților”, în special, prieten devotat, Nicolae Ioniță* a debutat cu grafică umoristică și caricaturi în anul 1969, în celebra revistă de literatură satirică și umor a vremii, Urzica, pînă în prezent el publicînd peste 3 000 de desene și ilustrații (realizate în diferite tehnici), apărute în presa românească și internațională.
Între 1984 și 1990 a deținut rubrica permanentă Verba volant … în revista România literară a Uniunii Scriitorilor din România, cea mai importantă publicaţie culturală a vremii, în care a desenat proverbele lumii, povestind idei, așa cum scria undeva Tudor Octavian * Timp de aproape un deceniu, el a fost preşedintele Biroului pentru Europa de Est al Organizaţiei Internaţionale a Caricaturiştilor, Cartoonists Rights Network.
Este autorul grandiosului proiect cultural NEAMUL ROMÂNESC ÎN GRAFICA MONDIALĂ (o întreprindere fără precedent în istoria genului), care adună peste 10.000 de lucrări, portrete şi grafică satirică ale celor mai importante personalităţi româneşti din toate timpurile, realizate de aproximativ 1.500 de artişti din 142 de ţări ale lumii. O bună parte dintre aceste lucrări au fost reunite, pînă acum, în 12 albume tipărite de-a lungul anilor, ele fiind dedicate unor mari personalități românești (Eugen Ionescu, Emil Cioran, Urmuz ori Nichita Stănescu, printre alții), însă avîndu-i permanent,în prim-plan, pe Mihai Eminescu și I. L. Caragiale. Pentru albumul Mihai Eminescu în grafica mondială, apărut într-un tiraj de doar 10 exemplare (!), prezentat la Primul Congres Mondial al Eminescologilor (Chișinău, septembrie 2012), Academia Republicii Moldova l-a premiat cu Meritul Academic.
Multe dintre aceste lucrări au constituit, de-a lungul timpului, obiectul unor expoziții tematice, în țară și străinătate * Este și autorul a șapte cărți ilustrate pentru copii * Însă lucrarea sa de referință, rămîne, fără doar și poate, albumul ION LUCA CARAGIALE – UN OMAGIU PLANETAR, care, în 3 volume însumînd 1.500 de pagini, reunește cea mai mare colecție din lume a unor portrete aparținînd unei singure personalități culturale (peste 1.500 de lucrări realizate de artiști din peste 140 de țări) * A colaborat la realizarea a 200 de cataloage-albume de caricatură în diferite țări şi a ilustrat cîteva zeci de cărţi (în special ale unor confraţi umorişti) * A participat la peste 250 de expoziții și saloane naționale și internaționale de caricatură, primind 24 de premii naționale și 27 de premii internaționale.
La mulți ani, maître!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu