miercuri, 11 mai 2022

Ucraina Story

Acest chip, această privire, acest zîmbet...

Le-am văzut de curînd într-un videoclip filmat deunăzi într-unul din buncărele fabricii «Azovstal» din Mariupol. Ea este una dintre aceia care au decis să lupte pînă la capăt și să nu se predea. Știe că va muri și că poate doar miracol o mai poate salva.
În videoclip, ea cînta o melodie patriotică ucraineană.
Numele ei este Katya. Înainte de război a fost actriță în «Studio-Teatr» din Ternopil (un oraș de 220.000 de locuitori, în care întreaga populație evreiască a fost exterminată între 1942 și 1943).
Poeziile sale au fost publicate de presa locală și în cîteva antologii. Este o actriță genială și o personalitate excepțional de creativă. În plus, este o cîntăreață minunată, a spus despre ea Bohdan Mayuk, directorul «Studio-Teatr» din Ternopil.
Colegii ei actori au poreclit-o Păsarea de oțel, din clipa în care Katya a decis să se alăture voluntarilor din prima linie, care încă mai rezistă în Mariupol. Ea este acum unul dintre ultimii luptători-supraviețuitori din «Azovstal».
Pînă cînd ?”
Jean-Marc Adolphe
(traducere din limba franceză de B.-L.S.)

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Remember Shakti Saturday Night in Bombay (live, 2001) John McLaughlin  (chitară) Zakir Hussain  (tabla) U. Srinivas  (mandolină) Shankar Mah...