joi, 26 mai 2022

Memento

Happy 81th anniversary, Bob Dylan!


Dylan nu este doar un mare poet, ci o mare personalitate, spunea, la un moment dat, un alt important scriitor și muzician, prieten al său, Leonard Cohen (1934-2016). Și, pe bună dreptate, pentru că muzicianul-poet american cu origini evreiești, pe numele său Robert Allen Zimermann, rămas în istoria muzicii sub numele de scenă, Bob Dylan (împrumutat de la poetul galez Dylan Thomas), pe bună dreptate chiar asta și este: o uriașă personalitate. A cărei creație muzicală a influențat major arta sonoră americană (și nu numai!), multe compoziții ale sale (printre care Masters of War, Blowin’ in the Wind ori The Times They Are a-Changinʼ ), devenite adevărate imnuri ale mișcărilor anti-războinice din anii ʼ60-ʼ70 (Ia-mi insigna de șerif, mamă, nu vreau să împușc pe nimeni!), dublate fiind de ostilitatea sa fățișă vizavi de politicianismul pretutindenar, au făcut ca faima sa să crească exponențial, într-un timp foarte scurt el devenind un muzician planetar și un portdrapel al mișcărilor protestatare din epocă (albumul Bringing It All Back Home, apărut în 1965 - despre care Clinton Heylin a scris: Cel mai influent album al epocii sale. Aproape tot ce avea să se întîmple în muzicile folk-rock contemporane poate fi găsit acolo... - stînd mărturie.)...


Dylan la mormîntul scriitorului Jack Kerouac, unul dintre idolii săi, din
<Edson Cemetery> (Lowell, Massachusetts, SUA) în 1975
„I read „On The Road” in maybe 1959. 
It changed my life like it changed everyone else's.” (B.D.)

Solist vocal, chitarist, muzicuțist, pianist, poet și, nu în ultimul rînd, un remarcabil compozitor/aranjor, care a transgresat cu o mobilitate ieșită din comun diferite genuri muzicale (folk, rock, country, jazz, blues, world music), el a fost plasat pe locul al doilea în top-ul celor mai influenți artiști ai scenei muzicale mondiale, întocmit de celebra revistă Rolling Stone.

Discografia sa cuprinde, pînă în acest moment, 36 de albume originale, precum și numeroase înregistrări live și compilații.

Bob Dylan, Neil Young & Eric Clapton

Continuă și în prezent să concerteze iar muzica sa (vîndută în peste 100 de milioane de unități discografice) a fost și este preluată/adaptată de muzicieni de pretutindeni, de la Jimi Hendrix și Nick Cave, la slovenii Laibach și pînă la Alexandru Andrieș ori trupa Colibri de la noi.

Opera sa scrisă include, alături de proza poetică Tarantula (1971), The Definitive Bob Dylan Songbook (2001), volumul de memorii Cronica vieții mele. Volumul întâi (Chronicles: Volume One, 2004), Lyrics: 1962–2001 (2004), Forever Young (2008), The Lyrics: Since 1962.
În limba română au apărut volumele Suflare în vânt (o selecţie de 100 de poeme din Lyrics, în traducerea lui Mircea Cărtărescu, antologator şi prefaţator, 2012), Tarantula (proză poetică, 2014) și Cronica vieții mele (memorii, 2015), toate la editura Humanitas.


Din anul 2011, creația sa (poetică și muzicală) constituie obiect de studiu în cadrul Catedrei de Istorie a Ideilor a Facultății de Filosofie, Istoria Ideilor, a Artelor și de Limbi Clasice a Universității din Oslo (Norvegia).

Clubul „47” din Cambridge, Massachussets, USA.
(foto: B.-L.S.)
A primit mai multe premii, dintre acestea detașîndu-se Presidential Medal of Freedom, acordat de preşedintele Barack Obama, în 2012.
În anul 2016, Dylan primește Premiul Nobel pentru literatură, motivația juriului fiind: pentru crearea de noi expresii poetice în cadrul marii tradiții a cântecului american.

Bob Dylan



Alexandru Andrieș


Florian Pittiș & Pasărea Colibri


Bonus track:

Bob Dylan and The Band
„Forever Young”

Bob Dylan
Rough and Rowdy Ways
(2020, album integral)

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Remember Shakti Saturday Night in Bombay (live, 2001) John McLaughlin  (chitară) Zakir Hussain  (tabla) U. Srinivas  (mandolină) Shankar Mah...