Sfîrîie micu’, fumege mangalu’! (III)
Foto: rnews.ro |
Păi, mai
seamănă parodiile de mici de la „Carrefour”, „Metro” sau „Kaufland” (ăştia de
aici conţin, în plus, chiar şi salmonella, temuta bacterie intestinală, care e
ştiut cît de „bine” face la fizicele plăpînde!) cu ceea ce mîncam, ăştia mai
purii dintre noi, în tinereţile noastre, la „Halele” ploieştene sau pe te miri
unde în Românik? Pentru că în toate locantele unde astăzi se consumă acest
produs gata „corporatizat”, micii
provin – cu foarte rare excepţii, acolo unde ei continuă a fi făcuţi în mod
tradiţional, după reţete vechi, „eco”, despre care vom vorbi săptămîna viitoare –
din aceleaşi surse. Aşa că, o reclamă moca (mascată subtil, e adevărat!) făcută
exact la începutul sezonului (1 mai) care se desfăşoară sub numele de cod
„,micu’ şi berea ” strică? Sigur că nu!
Mai ales pentru burduşirea buzunarelor breslei mezelarilor, acest
„scandal al micilor”, mediatizat pe măsură, a căzut la ţanc!
Acesta fiind situaţia la zi şi, aşa cum aminteam la
finele episodului nostru de săptămîna trecută, autorităţile de la Bucureşti,
zice-se, ar fi în pline negocieri cu omoloagele lor de la Bruxelles, în sensul introducerii
reţetei româneşti în lista celor deja „tradiţionale”,
pentru ca mititelul nostru să nu fie mîncat pe blat. Însă specialiştii în
domeniul antropologiei culinare, al
căror cuvînt ar trebui să atîrne cel mai greu vizavi de clasificarea micului
drept un „bun de patrimoniu”, care să-l transforme, aşadar, într-un produs
„tradiţional”, nu susţin absolut deloc acest demers, la nivelul societăţii
academice care se ocupă de studierea ştiinţifică a culturii culinare româneşti, micului reproşîndu-i-se mai multe
lucruri. Printre care: nu este considerat un produs al bucătăriei tradiţionale,
nefiind asociat niciunei sărbători religioase sau populare; nu este considerat
nici măcar un produs al bucăriei rurale, el nefăcînd parte din menu-ul obişnuit
al niciunei regiuni folclorice naţionale şi, în sfîrşit, dar nu în ultimul rînd,
este un produs foarte tînăr, prima sa atestare datînd dintr-o reţetă de la 1902.
Asta în timp ce, de exemplu, apele minerale (medicinale sau de masă) care sînt
comercializate oficial de pe la 1800 (ale căror efecte terapeutice şi curative
erau cunoscute încă de pe vremea cînd strămoşii noştri daco-romani nu le
foloseau la şpriţ, ci exclusiv pentru tămăduirea unor varii afecţiuni) şi care
nici pînă azi nu au fost omologate drept „produse de patrimoniu”. (va urma)
© Bogdan-Lucian Stoicescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu