Mahalagii
au fost, mahalagii sunt încă…(II)
(Mucenici, măcinici, sfinţișori, bolindeţi, colărezi, brîndușei, uitaţi)
În mahalaua „Sfîntul Gheorghe
Vechi” din Ploiești, unde mi-am petrecut copilaria și o mare parte a
adolescenţei, pe strada Principatele Unite (fostă Sblt. Dima în perioada interbelică,
unde-și aveau gospodăria, la numărul 17, bunicii din partea tatălui), o „bretea” cu vreo 20 de
case, care leagă străzile Bobâlna (fostă Grădinari, fostă C.A. Rosetti) de Ana Ipătescu
(ex-Trandafiri), chiar în intersecţia unde aceasta le întîlnește pe numitele Costache Negri (fostă Vasile Boerescu, ex-Curbei) și Hannibal (undeva în apropierea spitalului „Schűller”), ziua de
9 martie era așteptată cu impacienţă de toţi ciutanii care se zbenguiau prin preajmă.
După Crăciun, pentru mine –
ca și pentru toţi ţîncii care eram pe atunci, la mijlocul anilor ’60 ai secolului
trecut - sărbătoarea „Sfinţilor 40 de Mucenici” era cea mai iubită și asta
îndeosebi pentru că bunica, Dumnezeu s-o odihnescă!, punea la fiert măcinicii, una dintre „prăjiturile” mele cele mai dragi. După ce cu o săptămînă înainte sau chiar două îi preparase dintr-o cocă mirosind curat
a făină de grîu (trei nule!), ţaic și alte „mirodenii” numai de ea știute - lăsîndu-i apoi la uscat, tăvăliți în făină, între
două foi de hîrtie pergament, undeva, sus, pe un șifonier -, mie îmi
revenea plăcuta misie de-a o ajuta la spartul și curăţatul nucilor, pe care
apoi le treceam printr-o mașină de tocat ciudată, cu un cilidru metalic perforat, îvîrtit de-o manivelă, din care miejii ieșeau
rîșniţi mărunt. Apoi, dintr-un aluat de cozonac, la fel de parfumat și fraged,
în ajunul zilei pomenite, bunica îi prepara pe ceilalţi, sfinţișorii, cu forme
de păsări, albine sau omuleţi (care-mi plăceau cel mai mult, că aveau „gură”,
„urechi”, „nas” dar erau „orbi” și pe care ea îi numea uitaţi). „Da’ de ce
păsări, albine și uitaţi, bunică? Și de ce le dai cu miere și apoi cu nucă după
ce-s copţi?” „Pentru întîmpinarea primverii, a paserilor cerului, mamă, ca sǎ
vină la cuiburile lor ca-n fiecare an. Că fără ele pomii-s pustii și triști. Și
a tuturor gîzelor trebuincioase pămîntului, precum îs albinele. Iar ei se ung
cu miere ca să trăiască stupii. Cît despre omuleţii ăștia, cum le zici tu, îs întru
pomenirea morţilor noștri, mamă, la care anul trecut nu ne-am gîndit sau i-am
uitat și au rămas nepomeniţi.” Bunicii i se umezeau ochii ori de cîte ori își amintea
și știam bine că dumneaei nu-i uita niciodată pe toţi cei dragi duși dintre noi…
Învăţasem pe de rost legenda
celor „40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia”, pe care bunica mi-o spunea în
fiecare an în timp ce pregătea măcinicii (așa le spunea dumneaei, nu mucenici!). O povestea frumos, cu lux de amănunte
și mult mai tîrziu aveam io s-o citesc (și să-i pricep tîlcul) într-unul din volumele Vieţilor sfinţilor pe care l-am găsit cotrobăind printre cărţile ei vechi…
După ce toţi măcinicii erau
gata (cu nucă, zahăr tos, rom, scorţișoară și coajă de lămîie rasă deasupra),
bunica îi ducea la bisericǎă (la Sf. Gheorghe Vechi, în capătul Bulevardului
Independenţei) la sfinţit, după care o însoţeam la cimitir, la „Bolovani”, unde
aprindeam lumînări și tămîie la mormintele celor trecuţi la cele veșnice iar
apoi, la întoarcerea acasă, după ce-i împărţea împreună cu alte bucate
vecinilor și rudelor, ne așezam la masă și abia atunci celor ai casei le era permis
să-i mănînce. „Bunico, am auzit că e bine ca fiecare să bea patruzeci de pahare
de vin sau de rachiu și că după fiecare pahar să se felicite unii pe alţii”.
„Da, așa ai auzit tu? Uite, tac-tu mare, deși n-a auzit nicăieri treaba asta, a
început, dis-de-dimineaţă, să se ciritisească* în beci cu fină-su’ Fănică, nu
cumva să le-o ia cineva înainte, hehehe… Hai, du-te și cheamă-i la masă, că io cred că
le-ajuge cît cîrmîz au leorpăit, și-apoi îs oameni bătrîni, ce Doamne, iartă-mă,
și le ia vinu’ glagoria**!”
(va urma)
© Bogdan-Lucian Stoicescu
*
să se felicite
**
mintea
(text publicat la adresa http://www.altphel.ro/2013/03/mahalagii-au-fost-mahalagii-sunt-incaii/
și în ediţia
tipǎritǎ, an VIII, nr.388, 8-14 martie 2013, p. 10)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu