nu poate șterge mirul cu care este uns regele...
Shakespeare
Regele Mihai I s-a născut pe 25 octombrie, acum 102 ani, la Sinaia.
A fost fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena.
A încetat din viață în ziua de 5 decembrie 2017, la reședința sa privată din Aubonne, cantonul Vaud, Elveția.
A fost înhumat alături de regina sa, Ana,
în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș.
„Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.”
„Să găsim oameni care trebuie, care vor, într-adevăr, cu tragere de inimă și iubire de țară să uite puțin de ei înșiși (...) Să nu treacă interesele politice în fața intereselor țării. (...) Cum ajungem ca România să fie România? Aici e cheia. Eu spun un lucru: depinde foarte, foarte mult de cine este sus. Fiindcă poți să ceri fel de fel de lucruri și pe urmă, dacă se află că cel care a vorbit despre asta a făcut fel de fel de coțcării și mișmașuri, atunci s-a dus.”
Regele Mihai I
(25 octombrie 2011)
Eugen Ionescu
(27 aprilie 1990)
„Res publica” înseamnă „treburile publice”.
Așa-zisele forme de guvernămîntrepublicane, prin care a trecut și trece România (după acel nenorocit eveniment întîmplat la 30 decembrie 1947), s-au ocupat și continuă să se ocupe de cu totul alte lucruri, lăsînd de izbeliște treburile publice. În timp ce monarhia românească s-a îngrijit de aceste treburi publice zidind, republicile năpîrlite de după ea au năruit și continuă s-o facă (...)
Alexandru Paleologu
Români care au schimbat lumea:
Regele Mihai I
(documentar)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu