miercuri, 28 iunie 2023

Musicophilia

Azi, acum fix 55 de ani, apărea în Marea Britanie, la celebrele studiouri londoneze «Abbey Road» (sub egida casei de discuri EMI- Columbia), al doilea album de studio semnat Pink Floyd, A Saucerful of Secrets (O farfurie cu secrete), care va fi, din păcate, și ultimul album pe care regretatul co-fondator Syd Barrett (1946–2006), liderul de pînă atunci al trupei și principalul ei compozitor, va mai fi prezent.

Barrett, alături de basistul Roger Waters vor fi, de altfel, creatorii a ceea ce azi, cu un termen generic, se numește sunetul Pink Floyd. Este primul (și ultimul album) în care Barrett va evolua alături de nou venitul chitarist, David Gilmour. În afara celor cinci (Gilmour, Waters, Wright, Mason & Barrett) pe album mai apar Norman Smith (producător, percuții, vocal), «The Stanley Myers Orchestra» și partida de suflători a «Armatei Salvării» («The International Staff Band»).

Albumul este unanim considerat o capodoperă, deși foarte mulți critici l-au considerat inferior din mai multe puncte de vedere primului, «The Piper at the Gates of Dawn / Piperul de la porțile zorilor» (apărut în 1967). 


Set The Controls For The Heart Of The Sun
[Live At Pompeii]

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Remember Shakti Saturday Night in Bombay (live, 2001) John McLaughlin  (chitară) Zakir Hussain  (tabla) U. Srinivas  (mandolină) Shankar Mah...