Începutul Răscoalei din 1907: Flămânzi, 8/21 februarie 1907
Cauzele răscoalei sunt complexe îmbinând împărțirea inechitabilă a pământului cu abuzurile marilor arendași și cu arenzile tot mai împovărătoare impuse țăranilor. Șirul de recolte slabe din anii anteriori a reprezentat doar un catalizator al revoltelor care au pornit din județul Botoșani și s-au extins rapid în toată țara. Au fost incendiate conace și moșii, au fost devastate orașe, unii dintre proprietarii agricoli sau angajații lor fiind victime ale furiei răsculaților, iar măsurile pe care factorii politici le-au luat pentru înăbușirea răscoalei au stârnit numeroase controverse.
Răscoala din 1907 va fi subiectul unei expoziții pe care Muzeul Național al Țăranului Român o va organiza în toamna acestui an în colaborare cu Arhivele Naționale ale României și, ca un preambul al acestui eveniment cultural, vă oferim astăzi, în format digital, un document păstrat la Serviciul Județean Botoșani al Arhivelor Naționale ale României în fondul Prefectura județului Botoșani care prezintă în mod detaliat desfășurarea evenimentelor de la Flămânzi din data de 8/21 februarie 1907.
(sursa: ARHIVELE NAȚIONALE ALE ROMÂNIEI)
* nr. 241 / februarie 2022(textul integral la adresa: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/inceputul-rascoalei-din-1907-ce-s-a-intamplat-la-flamanzi-pe-8-21-februarie-1907)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu