joi, 20 ianuarie 2022

Bibliophilia


De la un staul de animale la o bibliotecă privată

Un vechi grajd, care în ultimii ani a funcționat ca depozit de utilaje agricole, a fost transformat pentru a fi folosit ca bibliotecă și spațiu pentru birouri. Clădirea transformată este o anexă a fermei Stanbridge Mill din Dorset (Marea Britanie) iar proiectul de restaurare a aparținut cunoscutei case de arhitectură Crawshaw Architects din Londra, el fiind terminat în anul 2021.


Anexa transformată în bibliotecă a fost inițial un vechi staul de animale. Însă de mai bine de 40 de ani a fost folosită ca depozit de mașini și unelte agricole pentru îngrijirea grădinii. Cerința principală a fost ca această clădire, întunecată și rămasă multă vreme în paragină, să fie transformată într-un loc plăcut și luminos, care să poată fi folosit atît pentru birouri, dar și ca spațiu pentru o bibliotecă în care să fie găzduită o colecție privată de cărți despre arhitectura palladiană*.



Clădirea principală a fermei, construită în stil georgian, a fost și ea radical transformată. Pe sub clădirea principală curge un pîrîu puțin adînc, care pune în funcțiune o moară de apă foarte bine întreținută și perfect funcțională.



Mobilierul care completează interiorul, include atît piese vechi, cît și noi, confecționate din lemn de stejar. Pentru realizarea proiectului s-au folosit materiale și tehnici de construcție foarte asemănătoare tîmplăriei și fierăriei meșteșugărești tradiționale, simbioza dintre vechi și nou fiind perfectă. A rezultat un spațiu durabil, luminos și primitor, clădirea fiind în perfectă armonie cu locul și arhitectura lui.

* Stilul arhitectonic palladian a fost creat de arhitectul venețian Andrea Palladio (1508–1580), unul dintre cei mai însemnați arhitecți ai renașterii în Italia de Nord, care a revigorat principiile arhitecturii romane antice, subliniind importanța proporției, a simetriei și a folosirii corecte a elementelor stilurilor clasice (ionic, doric și corintic).

Niciun comentariu:

Orație de Anul Nou

Anul nou sǎ vǎ gǎseascǎ Petrecînd cu mulţumire! Bine sǎ vǎ dǎruiascǎ Și deplinǎ fericire! Un tînǎr poet* daco-român (* Caragiale, «1906»)