joi, 20 iulie 2023

Memento


Pe 16 iulie a părăsit această lume, hélas!, Jane Birkin, minunata actriță de teatru-film și cîntăreață franceză cu origini britanice.
Avea 76 de ani.
Colaborările sale cu nume importante precum muzicianul Etienne Daho sau regizorii Agnès Varda, Roger Vadim și Claude Zidi dar mai cu seamă cu celebrul cantautor Serge Gainsbourg (cu care a fost căsătorită timp de 10 ani și cu care a avut o fiică) au transformat-o rapid într-un sex simbol al Hexagonului (și nu numai). Printre multe alte pelicule în care a interpretat roluri de-o mai mică sau mai mare întindere, a avut și o prestație secundară în capodopera Blow-Up a celebrului regizor italian Michelangelo Antoniogni, care a obținut, în 1967, la Cannes, marele premiu Palme DʼOr.
Î
n 1975 ea a fost distribuită într-unul dintre rolurile principale ale lungmetrajului Je tʼaime moi non plus, realizat de Gainsbourg, care a compus și muzica. Titlui filmului este dat de piesa devenită un hit planetar al anilor ʼ70, cîntată în tandem de Jane & Serge. Filmul a provocat și un oarecare scandal, generat de scenariul său, care evocă în tușe păstoase subiecte sensibile precum ambiguitatea sexuală și sodomia. 

Birkin a apărut în zeci de producții cinematografice alături de actori de notorietate precum Jaqueline Biset, Charlotte Rampling, Brigitte Bardot, Juliette Binoche, Alain Delon, Pierre Richard, Gérard Depardieu etc.
A
fost o militantă Amnesty International și a luptat pe diferite căi împotriva încălzirii planetei. 
D
in cele trei căsătorii a avut trei fiice.







N.B. O splendidă carte-album, „Photos détournées” (Éditions du Rocher, 2008, cu 500 de fotografii de Éric Deniset, texte Éric Deniset și Hervé Pons) oferă celor interesați o serie de amănunte revelatoare despre Jane Birkin și epoca ei...

Un portret intim

2 comentarii:

Unknown spunea...

Mult mi-a plăcut, de fapt îmi place...

Bogdan-Lucian Stoicescu spunea...

Și mie…

Muzicoteca de dinamită

Remember Shakti Saturday Night in Bombay (live, 2001) John McLaughlin  (chitară) Zakir Hussain  (tabla) U. Srinivas  (mandolină) Shankar Mah...