Rendez-vous picto-poetic
Iubita lui Duchamp- postvernisaj este cel mai recent volum (apărut în 2024 la editura bucureșteană „Tracus Arte”) care poartă semnătura Cameliei Iuliana Radu, și pe care avem plăcerea să-l prezentăm publicului din Ploiești, la sala „Nichita Stănescu” a bibliotecii „Nicolae Iorga”, joi, 30 ianuarie 2025.
Despre carte și autoare vor vorbi criticul și istoricul literar Christian Crăciun și scriitorul Teo Cabel iar binecunoscutul actor ploieștean Ilie Gâlea va însufleți, în manieră proprie, cîteva poeme din volum.
Autoarea este membră a Uniunii Scriitorilor din România și coordonează recent apăruta revistă culturală Caietele NORR (nr. 1-2 / 2024, sub egida asociației culturale NORR), care strînge între elegantele-i coperți o serie de texte – poezie, proză, cronici literare, traduceri și eseistică – aparținînd unor nume binecunoscute ale literaturii noastre de azi (Nora Iuga, Viorica Răduță, Liviu Antonesei ori Pavel Șușară) dar și ale unor tineri și talentați autori aflați pe calea afirmării literare. Tema acestui prim număr dublu este «Policulturalismul» și invitația de a-l lectura, vine de la sine.
Pînă acum, Cameliei Iuliana Radu i-au apărut mai multe volume de poezie și proză, dintre care pot fi amintite «Tangerine tango», «Norr», «Desaparecida», «Jucăm Lenin», «Schimb de noapte» (antologie bilingvă româno-germană) și «Toluen». De asemenea, ea este prezentă cu poeme în antologii apărute în Suedia și Spania.
Dacă prin stil, prin capacitatea asociativă și prin fastuozitățile textului volumul («Iubita lui Duchamp- postvernisaj» se așează la intersecția suprarealismului vizionar cu expresionismul și cu aluviunile baroce, din punct de vedere al structurii discursului volumul se sprijină pe doi piloni indestructibili: conștiința apriorică a ceea ce se petrece în lumea nou creată – Observatorul / Demiurg – și capacitatea de a descoperi, cu o uimire inocentă și ludică – intuiția ingenuă a Poetului –, că ceea ce știai că există deja chiar se naște și devine oarecum tangibil sub cuvintele și sub privirile tale, scrie în prezentarea sa la cartea «Iubita lui Duchamp» criticul și istoricul de artă Pavel Șușară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu