POETUL EMINESCU S-A STINS**
Eminescu s-a stins după ce a strălucit ca un luceafăr. Razele gîndirii lui, ca și raze de stele de mult stinse în văzduh, vor străluci și vor lumina încă multă vreme în poezia noastră.
Moartea lui Eminescu e o durere pentru întrega cugetare românească, după cum durere fost-au pentru toți și suferințele lui.
Mihail Eminescu împlinea acum 40 de ani. Născut la Botoșani, el își făcu învățătura, luptînd de multe ori cu ananghia, la Cernăuți, Blaj, Viena și Berlin.
Întors în țară, el fu numit bibliotecar, apoi revizor școlar la Iași și Vaslui. Pedagog cu pătrundere, pasionat de țăran, doritor de a ridica opincă, Eminescu a fost un revizor model. Urele politice l-au sacrificat și pe dînsul la 1876...
De atunci Eminescu și-a găsit un adăpost în jurnalistică.
Amarurile vieții au fost multe pentru Eminescu. Mult a scris poetul. Neastîmpărul unei cugetări bogate este păstrat în colecția Convorbirilor, Timpului, României libere, Fîntînei Blanduziei.
Un mic volum publicat de d. Maiorescu, conservă giuvaerurile acestei fantazii ce spintecă nemărginirea.
[Caragiale]
* Lumea lui Caragiale este titlul unui text scris în 1931 de Mihail Ralea, reeditat pentru prima oară și inclus în volumul Valori din 1935, apoi în 1977 în Scrieri, vol. II, Editura „Minerva”, București, pp. 609-613
** În Constituținalul, an I, 1889, nr. 3 17/29 iunie, p. 1; apud I. L. Caragiale. Restituiri, ed. Dacia, 1986, o ediție întocmită de Marin Bucur)