Unde nu este datorie, nu este drept și unde nu este ordine, nu este libertate.
Regele Carol I
În 10 octombrie 1914, înceta din viață
Regele Carol I al României (n. 1839).
Domnia sa este considerată cea mai lungă din istoria statelor românești (48 de ani; 1866–1881, domnitor și 1881–1914, rege), perioadă în care țara a cunoscut o dezvoltare fără precedent.
În acești ani a fost ridicată și reședința de vară a regilor României, pe care el însuși a numit-o «Castelul Peleș», loc unde Consiliul de Coroană a hotărît (în 3.VIII.1914) participarea țării, alături de Germania și Austro-Ungaria, la Primul Război Mondial.
Se spune că în anul 1873, cînd el a dispus începerea lucrărilor la Peleș, a fost întrebat de ce a stabilit amplasarea acestui palat în imediata apropiere a graniței României cu Austro-Ungaria, aflată, pe atunci, la Predeal. Vădit contrariat de această întrebare, Regele a dat următorul răspuns: Nu știu pe ce hărți vă uitați voi, dar pe harta mea, care include toate teritoriile locuite de români, Peleșul este în mijlocul țării!
A fost, printre altele, membru de onoare al Academiei Române iar între 1879 și 1914, a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.
Este înmormîntat în necropola regală de la Curtea de Argeș.
![]() |
Regele (primul din stînga) iar în centru (așezată pe scaun), soția sa, Regina Elisabeta (Carmen Sylva, 1843-1916), alături de cîțiva membri ai Curții Regale. |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu