marți, 24 septembrie 2024

Muzicoteca de dinamită

 

Angelo Debarre (n. 1962) într-un concert de zile mari, ce s-a dorit un omagiu adus culturii muzicale a țiganilor nomazi și, în subsidiar, dedicat genialului ghitarist belgian de origine sinti, Jean „Django” Reinhardt (1910–1953). Acesta este unanim considerat, alături de violonistul francez Stéphane Grapelli (co-fondatori ai cvintetului Hot Club de France, în 1934), drept cel de-al doilea părinte spiritual al jazz-ului manouche*, muzician de la a cărui naștere se împlineau, în 2010 - declarat Anul Django Reinhardt -, 100 de ani. 
Motiv pentru care, valorosul chitarist francez Angelo Debarre, și el de origine romani, a reunit cîțiva buni prieteni, instrumentiști de mare clasă, alături de care a urcat pe scenele a numeroase festivaluri de jazz, printre care și celebrul Birdlandʼs annual Django Reihardt Festival de la New York.

Un concert superb (Manoir de Mes Rêves / Conacul visurilor mele, Live in Paris, 2011), care vorbește despre ieri și mîine, rememorînd fabuloasa moștenire muzicală lăsată de Django Reinhardt.

* Jazz-ul manouche sau gypsy jazz este un gen muzical (generic numit muzică manouche) care valorizează contribuțiile stilistice ale muzicii gitane central-europene, a celei tradiționale klezmer și manouche (aparținînd unor grupuri etnice țigănești din estul Europei) dar și a unor curente precum muzette (muzică de dans) și a altor creații și curente muzicale, precum jazz-ul swing. Născut în Franța anilor ʼ30, acest gen jazzistic se caracteriza, în forma sa originală, printr-o secțiune ritmică asigurată, de regulă, de două chitare, un contrabas și o vioară, în absența totală a oricărui instrument de percuție, alămuri și de suflat. Un „jazz fără tobe sau trompete”, cum era, îndeobște, numit. Cu timpul, acestor intrumente li s-a adăugat acordeaonul și clarinetul.  


Trupa: Angelo Debarre (chitară), Ludovic Beier (acordeon), Tchavolo Hassan (chitară ritmică), Antonio Licusati (contrabas), Marius Apostol (vioară) și Ioan Streba (clarinet).
Invitați speciali: Thomas Dutronc (chitară, voce), David Reinhardt (chitară, nepotul lui Django Reinhardt) & Rocky Gresset (chitară)
 

Niciun comentariu:

MEMENTO

  Petre Țuțea, românul... Petre Țuțea (1902-1991) Petre Țuțea alături de fratele său și de mama lor „ Ca şi tine, îi păstrez lui Petrică ace...