vineri, 30 iunie 2023

„Cimitirul cărților uitate”* (II)

În opera multor poeți mari și mici, poți găsi câteodată – dacă le cauți – curioase scăpări din vedere care contrazic violent ordinea naturală a lucrurilor. (...)
Și credeți, poate, că în Eminescu nu există asemenea scăpări din vedere? Iată:

Fruntea albăʼn părul galben
Pe-al meu braț încet sʼo culci,
Lăsând pradă gurii mele
Ale tale buze dulci...


Încercați să vedeți în închipuire poziția exactă... Imposibil. Dacă ea își culcă fruntea pe brațul lui, atunci nu poate lăsa pradă gurii poetului decât... ceafa. Căci „ale sale buze dulci”, în poziția descrisă, vin tocmai în partea opusă, la fel cu fruntea. Ca să-și „lase pradă ale sale” etc., ar fi trebuit:

Ceafa albăʼn părul galben
Pe-al meu braț încet sʼo culci...


Corijată astfel, ce-i drept, strofa ar pierde ceva-ceva din eleganță, ar câștiga însă în exactitate.

George Topârceanu
( „Curiozități poetice” în volumul «Scrisori fără adresă», 
Ed. „Naționala” S. Ciornei, 1931, pp. 96–97)

* Ce-ar vrea să-mi transmită această frumoasă dar tristă sintagmă (aparținînd unuia dintre cei mai dragi inimii mele scriitori, spaniolul Carlos Ruiz Zafón) pe care am așezat-o drept titlu? 
Am mai spus-o și-o repet. O carte tipărită reprezintă pentru mine, mai presus de orice, o stare de spirit. Trupul cărţii, „carnea” ei (ilustraţiile, coperţile, modul în care este paginată / încopciată şi pînă la cele mai mici detalii grafice care o ornamentează) transformă o carte într-un obiect estetic senzorial, în clipele inefabile în care i te abandonezi cu întreaga ta fiinţă. Dimpreună cu textul propriu-zis, cartea tipărită nu este altceva decît o sublimă vietate, splendidă în întregul ei, care se însufleţeşte doar atunci cînd este citită. Pentru că o carte tipărită se însufleţeşte ori de cîte ori este citită. O carte uitată într-un raft prăfuit de bibliotecă devine un obiect oarecare, neutru şi inutil.
J. L. Borges spunea la un moment dat, parafrazîndu-l pe americanul Ralph Waldo Emerson, că biblioteca este un cabinet magic în care există multe spirite vrăjite, care se trezesc cînd le chemăm. Adică doar atunci cînd cărțile îşi întîlnesc cititorii, se produce resurecţia lor. Altfel, ele mor. Mor şi se transformă în cu totul altfel de obiecte, care odată cu trecerea timpului, indiferent cît sînt de valoroase, intră în desuetudine. Care obiecte, odată cu moartea lor, ar transforma bibliotecile care le găzduiuesc în lugubre cimitire...
Pentru a avea viaţă, o carte trebuie iubită, admirată, mîngîiată cu ochii cei de carne dar mai ales cu ochii sufletului, adulmecată, luată cu sine şi ţinută lîngă inimă. Aidoma unei femei.
Pentru că între o carte şi o femeie, ambele frumoase, de cele mai multe ori nu există diferenţe semnificative...
Ne stă în putere cu asupra de măsură să ținem în viață cărțile, citindu-le dar mai ales recitindu-le, pentru că numai astfel și ele, la rîndul lor, ne vor da viață. Ceea ce nu-i deloc puțin...

miercuri, 28 iunie 2023

Musicophilia

Azi, acum fix 55 de ani, apărea în Marea Britanie, la celebrele studiouri londoneze «Abbey Road» (sub egida casei de discuri EMI- Columbia), al doilea album de studio semnat Pink Floyd, A Saucerful of Secrets (O farfurie cu secrete), care va fi, din păcate, și ultimul album pe care regretatul co-fondator Syd Barrett (1946–2006), liderul de pînă atunci al trupei și principalul ei compozitor, va mai fi prezent.

Barrett, alături de basistul Roger Waters vor fi, de altfel, creatorii a ceea ce azi, cu un termen generic, se numește sunetul Pink Floyd. Este primul (și ultimul album) în care Barrett va evolua alături de nou venitul chitarist, David Gilmour. În afara celor cinci (Gilmour, Waters, Wright, Mason & Barrett) pe album mai apar Norman Smith (producător, percuții, vocal), «The Stanley Myers Orchestra» și partida de suflători a «Armatei Salvării» («The International Staff Band»).

Albumul este unanim considerat o capodoperă, deși foarte mulți critici l-au considerat inferior din mai multe puncte de vedere primului, «The Piper at the Gates of Dawn / Piperul de la porțile zorilor» (apărut în 1967). 


Set The Controls For The Heart Of The Sun
[Live At Pompeii]

Poemoteca

 ÎMPĂCARE POSTUMĂ

Olguței Crușevan

Deschide-mi poarta inimii pictată
Cu vermillon şi-albastru de cobalt,
Şi intră-fericită-nvingătoare –
În minuscula-mi „sală de-aşteptare”
Pe-a cărei pardoseală-mpestriţată
Cu plăci hexagonale de bazalt
Şopârlele versifică la soare
Şi viperele-nvaţă geometria...

E tot ce mi-a rămas din măreţia
Şi nebunia fastului regesc
Cu care-aş fi-ncercat să te iubesc!...


Alhambra-i azi o cârciumă banală,
Veneţia, o lamă de cuţit,
Canossa, o iluzie papală,
Şi Muntele Măslinilor, un mit...

Alege-ţi, dar, tu singură trofeul
Ce te-ar putea despăgubi de morţii
Căzuţi în faţa porţii...
Împodobeşte-ţi apoi gineceul
Cu zâmbete şi plante otrăvite,
Şi-n drumul nostru-aproape pe sfârşite
Dă-mi cel puţin speranţa efemeră
Că-ntr-un apropiat istoric zori de ziuă
Buna Clio
Ne va-mpăca definitiv sub piatra
Aceluiaşi mausoleu meschin –
Eu, lopătar pe ultima-ţi galeră,
Tu, parodia marii Cleopatra!...

* în «Strofe pentru faptele diverse» din volumul «Strofe pentru toată lumea», Ed. Cultura Națională, 1930

marți, 27 iunie 2023

Altițe & Bibiluri

Vineri, 6 martie 2023.
Pe scena filarmonicii «Paul Constantinescu» din Ploiești, 
la finalul manifestării dedicate lansării volumului Theodoros de Mircea Cărtărescu
De la stînga: Bogdan-Lucian Stoicescu, Florin Manole, Marian Zmaranda, Alice Neculea
Ioan Mihai Cochinescu, Mircea Cărtărescu, Sidonia Călin, ?, Ioana Nicolaie
Cătălin Apostol, Valter Paraschivescu  & ?



Un excepțional eseu despre proza lui Mircea Cărtărescu și nu numai...

Proza lui Cărtărescu. Despre romanul care nu există
de Mirela Roznoveanu

Ce scrie un poet când poezia se retrage? Critică, eseu, proză caracterizată de criticii literari drept lirică unde autorul sau naratorul sau personajul central se confesează prin vise, halucinații sau se joacă la nesfârșit pe sine însuși reinventându-se. Macedonski, Baconski, Vinea, Voiculescu au scris o asemenea proză. Mircea Cărtărescu face un pas înainte. El umple un gol experimental pe care literatura română obligată să servească realismul socialist în anii 50-80 nu l-a putut onora. Mă gândesc la proza eseu a lui Roland Barthes și romanele lui Michel Butor – experimente narative sau de structură epică – imposibil de replicat în spațiul românesc până în 1989. Găsim în Mircea Cărtărescu și ecouri din fabulatoriul și estetismul lui Theophil Gauthier sau Barbey d’Aurevilly. Numai că poetul, profesor de literatură, cunoscător al teoriei romanului, dorește în mod natural să fie în pas cu experimentele de azi. Scrisul îl arată într-adevăr drept un fidel al cursurilor de literatură și teoria scrierii predată la catedrele anglofone.

L-am recitit pe poetul acum prozatorul Mircea Cărtărescu după turneul din acest an din America Latină și Statele Unite. Propus pentru Premiul Nobel în repetate rânduri, Mircea Cartarescu este cel mai tradus și publicat autor de statul român. În US, traducerea literară sau de literatură oscilează între cincizezi și o sută douăzeci și cinci de dolari pe pagină. Cele 450 pagini de traducere, câte are Solenoid apărut anul trecut la o editură din Texas care se bazează pe sponsorizări de la scriitori și instituții, ar fi putut costa în între $25.000 si $100.000. Spre deosebire de Norman Manea ale cărui traduceri în mai toate limbile lumii au fost susținute de elitele evreiești din Statele Unite (Norman Manea nu a scris în engleză decât memorialistică, restul fiind tradus din limba română după cum se poate verifica) Mircea Cărtărescu a avut șansa de a fi promovat la dimensiuni publicitare necunoscute de către o parte a elitelor literare de după Revoluție. Propulsarea autorului și inventarea generației poetice 2000 au avut cred menirea de a trage cortina peste procesul de reevaluare a valorilor literare din timpul perioadei comuniste.

Întîlnirile titanilor


Regizorul american Tim Burton (Batman - 1989, Charlie and the chocolate factory - 2005, Alice in Wonderland - 2016 etc.) & Vincent Damon Furnier a k a Alice Cooper, într-o vizită de documentare la Castelul Bran.

Alice Cooper
Poison

Goange

(Fotografie de © Dinu Lazăr)
„Vom fi iarăşi ce am fost, şi încă mai mult decât atât!”
Petru Rareș
(1483-1546)

joi, 22 iunie 2023

Altițe & Bibiluri

Romancierul demolează casa vieții sale iar din cărămizile rezultate construiește o altă casă: aceea a romanului său. De unde reiese faptul că biografii unui romancier anulează ceea ce romancierul a făcut, refăcînd ceea ce el a distrus. Travaliul lor, absolut inutil din punct de vedere artistic, nu poate nicicum pune în lumină nici valoarea și nici sensul romanului.”
Milan Kundera
(„L’art du roman”, 1986)
(traducere din franceză de © B.-L.S.)

Mănăstirea Zamfira. Începutul verii...

Mănăstirea Zamfira este așezată în lunca de pe malul stîng al rîului prahovean Teleajen, la doar 15 km de Ploiești și cam tot atîția de orășelul Vălenii de Munte (în care și-a trăit ultimii ani ai vieții savantul Nicolae Iorga), într-un loc atins parcă de pana îngerului, binecuvîntat de Dumnezeu pe pământ...






Aici viețuiesc 40 de măicuțe, care-și petrec zilele în tihnă și rugăciune, într-un desăvîrșit anonimat bine lucrător dar care, în același timp, se îngrijesc cu osîrdie de sfînta mănăstire cu cele două bisericuțe ale ei (cea veche, mai mică, așezată în țintirimul din preajmă și cea nouă, ceva mai mare, aflată în incinta lăcașului, monumente de artă intrate în patrimoniul național), de chilii, de o minunată livadă cu feluriți pomi fructiferi și de alte îndeletniciri gospodărești, pentru a-și asigura cele necesare modestului lor trai pămîntean.





B
iserica nouă impresionează nu atît prin arhitectura ei elegantă, cu o ușoară aură brâncovenească ci, mai cu seamă, prin pictura murală interioară și icoanele iconostasului realizate între 1856 și 1857 (în doar un an și două luni!), integral, de Nicolae Grigorescu – care avea pe atunci doar 18 ani! – pictură unicat la noi, operă a marelui artist (ajutat de fratele său) într-o tehnică denumită „în frescă”. De altfel, această splendidă lucrare este prima sa încercare în stilul picturii monumentale.



Artistul începuse cu sfială să-şi afirme o mică personalitate, descătuşîndu-se cu timiditate de anumite şabloane care cereau acea uniformitate tradiţională în zugrăvirea figurilor. Important este faptul că aici, Grigorescu a încercat să lucreze de-a dreptul «după natură»... La Zamfira, iar mai tîrziu la alte biserici, sfinţii din icoanele lui Grigorescu vor avea înfăţişări fireşti, pline de viaţă şi priviri calde, înlăcrimate... Tocmai de aceea, deşi în mare măsură idealizaţi şi convenţionali, ei sunt superiori celor pictaţi de Lecca şi Tăttărescu, care în schimb sunt desenaţi mult mai corect, mai «după tipic» şi mai cu ştiinţă .”*


(fotografii de © B.-L.S.)
În cazul Mănăstirii Zamfira, Grigorescu a pictat-o pe Măriuca, fiica parohului de atunci, „în chip de înger” („Fără să vreau, făcusem chipul de care tot sufletul meu era plin”**, cum însuși artistul mărturisea apropiaților săi). Interesant este și faptul că „zugravul Nicolae”, cum era cunoscut, îndeobște, pictorul în epocă, i-a avut drept modele pentru chipurile sfinților pictați aici, chiar pe tinerele sale calfe alături de care a lucrat, sfidînd, practic, orice canoane impuse de pictura bizantină tradițională iar pentru cel al Sfîntului Gheorghe, el și-a folosit autoportretul!

*, ** Apud. Barbu Brezianu în volumul „Nicolae Grigorescu”, ed. Tineretului, București, 1959

Bibliophilia

O originală librărie itinerantă, extra muros, care ajunge acolo unde nu te aștepți și acolo unde nu e așteptată, conform devizei celor doi fondatori, francezii Annie Grima & Gilles Nême
Mașina cu cărți se deplasează în două departamente din sudul Franței – Vaucluse (regiunea Province Alpes – Coasta de Azur) și Gard (regiunea Occitania) – începînd cu anul 2019. 
Cei doi împătimiți de cărți și lectură și-au botezat «Librăria efemeră» mica lor afacere, iar cele peste 5000 de volume pe care le au în stoc – atent selecționate în funcție de locurile de destinație – provin, în marea lor majoritate, din donații, sînt într-o stare bună și foarte bună, avînd prețuri accesibile. Odată ajunși într-o localitate, cei doi își etalează volumele pe care apoi le prezintă cititorilor. Ei participă cu standurile lor de cărți la tot felul de sărbători și evenimente cultural-artistice locale, care se desfășoră, în general, în aer liber, la care sînt invitați de organizatori.






luni, 12 iunie 2023

„Nu se poate artă fără migăleală…” (Moș Virgulă )

Am cunoscut foarte de-aproape un om de o superioară înzestrare intelectuală; rareori a încăput într-un cap atâta putere de gândire. Era pe lângă aceasta un mare poet; cu cea mai nobilă și cea mai înaltă fantazie, ajutată de un rafinat instinct artistic, el a turnat într-o lapidară «formă nouă limba veche și-nțeleaptă», pe care o cunoștea atât de bine și o iubea atât de mult.
De felul lui mândru, el fugea de onoruri, știindu-le câte concesiuni costă. Melancolic și pasionat, deși-n același timp iubitor de veselie și de petreceri ușoare, ura din convingere așa-numitele conveniențe și poleiala lumii. Niciodată nu primea bucuros laude, nici chiar de la puținii prieteni, foarte puțini, pe cari-i avea și-n judecata și sinceritatea cărora credea – darmite pe ale acelei mulțimi de seci fără talent, judecată, nici sinceritate, cari se tot vâră în biata noastră literatură ca microbii răufăcători în trupul omului sănătos și cari nu se sfiesc a se fuduli à tout propos cu un prieteșug ce nu le-a fost nicicând acordat! Laudele acelora îi inspirau de-a dreptul «dezgust». * 
Caragiale
(„Ironie”)
* Din volumul „Amintiri despre Eminescu”, Editura Junimea, Iași, 1971

 

miercuri, 7 iunie 2023

Făpturile ceriului

Aerul, marele ocean de aer, doarme adînc și viseazǎ, iar visele lui sînt scrise pe cer și par sǎ însemne ceva. Norii sînt visele pǎmîntului, sau ale aerului, sau ale mǎrii, vise senine sau vise chinuite, coșmare ale unei lumi care viseazǎ cǎ se mai naște încǎ, în chinuri, din fierbintele nimic.

Petru Creţia
(Norii)
(foto: © B.-L.S.)



Goange

 










„Oamenii ating cote de prostie
 pe măsura inteligenței lor.”
Alex Paleologu

Altițe & bibiluri

O lacrimă pe obrazul dimineții...
(foto: © B.-L.S.)
*
Eric Clapton 
 Old love

marți, 6 iunie 2023

sâmbătă, 3 iunie 2023

Vise & amintiri

Au trecut deja 10 ani? 
Împreună cu dragul meu prieten Valter, într-un paradis regăsit: Nidri, pe insula Lefkada, într-un sfîrșit mieriu de septembrie (à la greque) al anului 2013... O, tempora!

Iedera, azi…

… au ițit primele frăguțe în livada noastră!

joi, 1 iunie 2023

Memento

Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...