© B.-L.S. |
miercuri, 31 mai 2023
marți, 30 mai 2023
Întîlnirile titanilor
Poemoteca
vineri, 26 mai 2023
Întîlnirile titanilor
De la stînga: John McLaughlin (ex-Mahavishnu Orchesta), Kirk Lee Hammet (Metallica), Sir Roderick „Rod” David Stewart, Ronald „Ronnie” David Wood (Rolling Stones, Jeff Beck Band) și William „Billy” Frederick Gibbons (ZZ Top) la concertele organizate în 22 și 23 mai 2023 (la Royal Albert Hall, Londra, UK) de Eric Clapton și Sandra Beck în memoria lui Jeff Beck (1944-2023).
Poemoteca
CÎND AI NEVOIE DE DRAGOSTE*
joi, 25 mai 2023
Memento
(Sursa foto: playbill.com) |
miercuri, 24 mai 2023
Întîlnirile titanilor
Haihui printre sunete (și imagini)
Bibliophilia
marți, 23 mai 2023
Jurnal de-a bușilea (la cafeaua întîlnirilor)
M-am bucurat cu asupra de măsură, în primul rînd pentru că scrie, apoi pentru că, așa cum știam din vremurile de demult, îi place în continuare muzica bună și, deopotrivă, arta modelării trupului și, nu în ultimul rînd, că este, conform aceleiași prezentări ușor comerciale din volum, cel mai citit «scriitor online» din România (bine-ar fi, pentru el îndeosebi, să fie chiar așa, dar eu sînt extrem de sceptic în fața unor asemenea formulări mirobolante, ce-mi par a fi, în marea lor majoritate, complet lipsite de relevanță), că a luat un premiu pentru cel mai bun blog și că lucrează la trustul ProTv (astea toate pînă în 2014).
Cu siguranță, îmi voi actualiza informațiile despre el (am constatat că deține un site, un cont pe Facebook și vreo patru volume - cu acesta pe care l-am pomenit și despre care voi scrie de îndată ce-l voi termina de citit - apărute toate la editura Curtea Veche) și, de ce nu, poate voi încerca, la un moment dat, să-l contactez.
luni, 22 mai 2023
vineri, 19 mai 2023
Goange
Altițe & Bibiluri
Poemoteca
miercuri, 17 mai 2023
Raftul cărților
Glenn Schellenberg a semnalat importanța distincției dintre efectele pe termen scurt ale muzicii și cele pe termen lung. Efectul Mozart se referea la beneficiile imediate, dar există alte cercetări care au arătat că într-adevăr există efecte pe termen lung ale activității muzicale. Ascultarea muzicii întărește sau modifică anumite circuite neurale, inclusiv densitatea conexiunilor dendritice din cortexul auditiv primar.” (fragment din volum)
Fie că ascultăm Bach, The Beatles sau Eminem,
muzica joacă un rol esențial în viață noastră - chiar dacă nu ne-am dat seama
niciodată de asta. Cum se face că muzica ne evocă emoții atît de puternice?
Răspunsul începe să devină mai clar mulțumită progreselor neuroștiințelor și al psihologiei evoluționiste.
Volumul Creierul nostru muzical oferă cititorului o viziune de ansamblu asupra studiilor din domeniu, răspunzînd
totodată unor întrebări foarte diferite: sînt preferințele noastre muzicale
dobîndite în perioada intrauterină? Există o limită de vîrstă dincolo de care
nu-ți mai poți schimba gusturile în materie de muzică? Diferă plăcerea
ascultării unei melodii de celelalte plăceri? Sînt doar cîteva întrebări dintr-o serie mult mai mare la care autorul răspunde în paginile acestui volum, o lucrare sine qua non pentru orice iubitor de muzică, indiferent de genul preferat.
DANIEL J. LEVITIN (n. 1957) a studiat ingineria la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) şi muzică la Berklee College of Music (ambele din Boston). Este neuro-cercetător, specialist în psihologie cognitivă (absolvent al universității Stanford), muzician și producător muzical. În prezent, este profesor de psihologie și neuroștiințe la Universitatea McGill, unde din 2000 pînă în 2017 a fost directorul Laboratorului de Percepție, Cogniție și Expertiză Muzicală. A fost membru în comitetul de acordare a premiilor Grammy și consilier pentru Rock and Roll Hall of Fame. Pe lîngă numeroase articole științifice în reviste de specialitate, a publicat volumele The World in Six Songs, The Organized Mind (Mintea organizată), A Field Guide to Lies (Ghid practic de detectare a minciunilor) și Successful Aging (în curs de apariție la editura Litera). Creierul nostru muzical.De ce suntem fascinați de armoniile sonore (editura Litera, 2022) s-a tradus în optsprezece limbi și s-a vîndut în peste un milion de exemplare în întreaga lume.
vineri, 12 mai 2023
HIPGNOSIS
joi, 11 mai 2023
MEMENTO
Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea și dragostea rămânilor iar valoarea ei stă în propriile merite ale României.”*
vineri, 5 mai 2023
Muzicoteca de dinamită
Memento
Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...
-
Călin Angelescu (2.03.1957 – 19.09.2002) Dor f Ea ascultǎ Bach, ea ascultǎ Bach în dimineaţa albǎ printre fotografii chiar în mijlocul trist...
-
Sînt un om care crede că viaţa există pentru a ajunge la o carte. Ion Stratan „Sub barba patriarhă şi-adâncile-i plete a căror aură lăsa să ...