luni, 2 decembrie 2024

EVENIMENT (Lansare de carte și sesiune de autografe)

JOCUL DE-A VIAȚA

A trăi este atît de surprinzător
Încît îți rămîne prea puțin timp
Pentru altceva.


Vineri, 6 decembrie, la ora 11.30, în sala Nichita Stănescu a bibliotecii Nicolae Iorga din Ploiești va avea loc lansarea volumului de poeme JOCUL DE-A VIAȚA, aparținînd poetului ploieștean Nicolae Stanciu.

Volumul – apărut încondiții grafice deosebite la editura Kartha-Graphic din Ploiești – este conceput de trei scriitori și foarte buni prieteni ai poetului, pe numele lor Nicolae Dumitrescu, Traian D. Lazăr și Marin Constantin (care sînt și prefațatorii lucrării), iar viziunea grafică poartă semnătura pictorului și graficianului Adrian Zagorodnei, un drag și statornic colaborator al bibliotecii noastre.

Este o carte-album, cu un lesne detectabil parfum memorialistic (mărturie stînd și fotografiile inserate) care este structurată, doar aparent, pe două secțiuni. Una care cuprinde o serie de poeme definitorii creației lui Nicolae STANCIU iar cealaltă, intitulată în mod sugestiv «Suflete pereche», cuprinde texte alcătuite de-a lungul anilor, despre autor și creația sa, de cîțiva binecunoscuți scriitori și oameni de cultură ploieșteni, prieteni buni (unii de-o viață) ai autorului: regretatul poet Ion Stratan, criticul literar și publicistul Minel G. Mateucă, poetul Ioan Vintilă Fintiș și redutabilul epigramist Constantin Tudorache.


INSOMNIE

Ce trist este tata,
când stă de vorbă cu mine!
El a plecat de mult de aici.
M-a lăsat pe mine zălog,
să aud cum vine vânt viclean
să mă cheme
în ținuturi fără de vamă.

Un copil, fără somn,
pe tabla de întuneric,
desenează lupi de aramă.

„Poet matur (…), stăpîn pe arsenalul tehnic al poeziei, Nicolae Stanciu este una dintre cele mai complexe și mai stenice voci lirice pe care le-am ascultat prin intermediul albului de pagină.”
Ion Stratan

„(...) poezia lui Stanciu este spectacol, dar nu unul închis, este un spectacol al evadării în lumină, o proiecție a spiritului încorsetat dincolo de realitate, într-o logodnă eternă dar, în urma unui exod dureros arcuit peste ținuturi necunoscute: «Ne logodim cu lumina / dacă plecăm din acest ținut. / Ajungem poeme solare / rămâne altfel cântecul mut.» (Exod).”

Ioan Vintilă Fintiș

„Ceea ce dă contur liricii lui Nicolae Stanciu este excelența metaforei care o îmbracă.”
Hristu Cândroveanu

„Remarcabilă figură a boemei cultural literare din Ploieștiul de acum trei decenii, minte-brici, spirit rebel, doxă de carte, cozeur impulsiv și redutabil (…), cu un simț moral și un cult al prieteniei cum rar se mai întîlnesc, trufaș în limite admisibile, dar inadmisibil de generos cu mediocritățile și de risipitor cu sine însuși, Nicolae Stanciu a scris poezie dintotdeauna.”
Minel G. Mateucă


Despre personalitatea autorului și despre creația sa vor vorbi, în afara celor deja amintiți, cîțiva prieteni foarte apropiați și colaboratori statornici de-a lungul vremii – nu în ultimul rînd și editorul lucrării, Paul Dan Voicu, director al editurii Kartha-Graphic –, pe care-i unește dragostea pentru cuvîntul scris și-i animă pasiunea pentru arte, în general.

Ne alăturăm invitației autorului de a ne fi oaspeți la acest eveniment și, împreună, vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Memento

Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...