miercuri, 24 iulie 2024

Vise & Amintiri

(Fotografie de Virgil Angheloiu)

Alături de Nicu Alifantis (cu o mie de ani în urmă, după un concert în care mai cîntaseră Alexandru Andrieș și Mircea Vintilă), care-mi oferea (într-o mică pauză de respirație) o dedicație pe unul dintre cele mai dragi inimii mele albume ale dumisale, După melci... De altfel, unul dintre cele mai valoroase albume-concept ale muzicii folk-rock românești dintotdeauna…


După melci
(Electrecord, 1979)

Nicu Alifantis - compoziții, orchestrații, voce, chitară, double six * Costin Petrescu - tobe, percuție * Nicolae Enache - pian electric, strings, synthesizers; Evandro Rossetti - cobză, chitară, double six
Sorin Minghiat - flaut,  glockenspiel * Ioan Oagăn - chitară solo, bas.
Versuri de Ion Barbu.

De remarcat componența trupei sale, reunind muzicieni de excepție ai epocii: Costin Petrescu, ex-Phoenix, Nicu Enache, ex-Sfinx, redutabilul folkist italiano-român Evandro Rosetti și, nu ultimul rînd, Sorin Minghiat și Ioan Oagăn, membri ai trioului regretatului Doru Stănculescu… Ce vremuri…


Album integral: 


N.B. Pe 17 iunie, la Brașov, am avut privilegiul de a-l reîntâlni, după un vraf de ani, pe Nicu Alifantis, într-un concert fabulos, de peste două ore, la teatrul dramatic „Sică Alexandrescu”, alături fiindu-i băiuțeii din Fragile Band (Răzvan Mirică - chitare acustice, guitalele, mandolin, irish bouzouki, vocal, Mihai Neniță - vioară, vioară stroh, Adrian Flautistu - contrabas / bas acustic, vocal și Lyben Gordievski - instrumente cu clape, baian), în fața unei săli arhipline, care i-a aplaudat frenetic, minute în șir. A fost un concert caritabil, parte integrantă a campaniei naționale „Artiștii pentru artiști”, organizată de Uniunea Teatrală din România (UNITER).

(Foto: B.-L.S.)

(Foto: B.-L.S.)

Bucuria noastră a fost cu atît mai mare cu cît maestrul Alifantis & trupa au fost într-o formă de zile mari, electrizând, practic, publicul, de la prima la ultima piesă. Portofoliul a cuprins melodii celebre (multe dintre ele cîntate împreună cu sala) de pe majoritatea albumelor maestrului. Ineditul spectacolului, pentru mulți dintre cei prezenți, a fost faptul că Nicu Alifantis a interpretat și trei piese în trei limbi: greacă, aromână și portugheză. 
A fost o seară memorabilă, de poveste, nepereche, pentru care felicitările noastre vin de la sine…

Niciun comentariu:

Memento

Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...