vineri, 19 iulie 2024

Bibliophilia

Sir Brian Harold May
(19 iulie 1947)



Sînt relativ puțini aceia care cunosc faptul că fondatorul celebrului grup rock britanic Queen, chitaristul, compozitorul şi producătorul Brian May, Comandor al Imperiului Britanic (2005), a studiat fizica și matematica la „Imperial College London”, absolvind cu o notă foarte bună (Upper Second-Class Honours), care este membru asociat al Colegiului Regal de Ştiință şi membru al Societății Regale de Astronomie din Marea Britanie.

Însă datorită excepționalei sale cariere muzicale, el şi-a întrerupt studiile (timp de 37 de ani!) pentru suținerea tezei de doctorat (cu o lucrare – A Survey of Radial Velocities in the Zodiacal Dust Cloud – despre lumina reflectată din praful interplanetar și viteza prafului în planul Sistemului Solar), pe care, ulterior, și l-a luat în luna august a anului 2007, la Imperial College din Londra, ceea ce nu l-a împiedicat ca, în această perioadă, să sprijine editarea a încă două lucrări științifice (MgI Emission in the Night-Sky Spectrum și 
An Investigation of the Motion of Zodiacal light Particles «Part I»), care erau bazate și pe studiile sale, efectuate la Observatorul Astronomic Teide, din insula Tenerife.




Sir Brian May este co-autor (alături de Sir Patrick Moore şi dr. Chriss Lintott) al lucrărilor „Bang! The Complete History Of The Universe” (apărută în anul 2006 la Johns Hopkins University Press şi, în traducere românească, „Bang! Istoria completă a universului”, în anul 2007, la editura RAO) și „The Cosmic Tourist” (Carlton Books Ltd, 2012).

În onoarea sa, asteroidul 1998 BM3 a fost rebotezat, căpătînd indicativul 52665 Brianmay, în 2008, pe 18 iunie, la cererea astrofizicianului Sir Patrick Moore, probabil influențat de vechea denumire a corpului ceresc.

Who Wants To Live Forever
Božo Paradžik 
(contrabas, chitară)
Wolfgang Sieber 
(orgă)
Înregistrare efectuată în Biserica „Sf. Leodegar” (Hofkirche, Lucerna. Elveția)

Love of my life
Brian May & Božo Paradžik

Niciun comentariu:

Bibliophilia

  O victimă (fericită) a cărților: Karl Lagerfeld „Cărțile sunt cel mai puternic drog,  dar care nu prezintă nici un pericol în cazul unei s...