joi, 13 iunie 2024

EVENIMENT EDITORIAL

Sînt un om care crede că viaţa există pentru a ajunge la o carte.
Ion Stratan

„Sub barba patriarhă şi-adâncile-i plete
a căror aură lăsa să i se ghicească doar faţa,
Stratan ne şoptea lucruri asupra cărora merită,
 merităm să ne aplecăm.”

Călin-Andrei MIHĂILESCU
(sursa foto: arhiva personală Ion Stratan)

Cu mare bucurie și o nedisimulată plăcere semnalez faptul că joi, 20 iunie 2024, ora 17.00, sub auspiciile Bibliotecii Nicolae Iorga, în sala «Marea Unire» a Palatului Culturii din Ploiești, va avea loc lansarea primului volum dintr-un triptic, ce va cuprinde integrala operei poetice a binecunoscutului scriitor ploieștean (prin adopție), Ion «Nino» Stratan (1955–2005).


Opul, apărut în condiții grafice deosebite (tipărit de grupul editorial argeșean ROCART, diriguit de poetul, eseistul, publicistul și editorul Călin Vlasie, prieten și congener al lui Nino), strînge, între elegantele-i coperți, în cele 400 de pagini ale sale, poemele apărute în primele opt volume ale lui Nino: «Ieșirea din apă» (Editura Cartea Românească. Seria debut, București, 1981), «Aer cu diamante» (Editura Litera, București, 1982), «Cinci cîntece pentru eroii civilizatori» (Editura Albatros, București, 1983), «Lumină de la foc» (Editura Cartea Românească, București, 1990), «Lux» (Editura Albatros, București, 1992), «Ruleta rusească» (Editura Cartea Românească, București, 1993), «Desfacerea» (Editura Eminescu, București, 1994) și «„Cântă, Zeiță, mânia...”» (Editura Cartea Românească, București, 1996).


Ediția este îngrijită (prefață, note, bio-bibliografie și referințe critice) de tînărul și valorosul istoric și critic literar ploieștean Dan Gulea, sprjinit fiind în demersul său de cîțiva specialiști din compartimentul bibliografic al sus-amintitei biblioteci ploieștene, locul în care Ion Stratan și-a desfășurat activitatea în ultima parte a vieții.

La evenimentul din 20 iunie, invitați de onoare vor fi, alături de Dan Gulea, Călin Vlasie, Florin Iaru și Ion Bogdan Lefter, trei valoroși scriitori și buni prieteni ai lui Nino, membri marcanți ai unei grupări remarcabile, rămase în istoria literaturii române sub titulatura «Generația ʼ80» iar o serie de oameni de cultură și prieteni apropiați ai poetului anunțîndu-și, deja, participarea.

***
„Ion Stratan este un poet inteligent, înzestrat cu o mare capacitate de a economisi cuvintele. Laconismul lui sintactic este expresia unei gîndiri poetice foarte riguroase. Dacă dificultățile acestei poezii creează pe alocuri impresia de abstracție aridă sau ne forțează înțelegerea, nu e mai puțin adevărat că ele sunt, adesea, izvorul unor frumuseți secrete și enigmatice.”
Nicolae MANOLESCU

***
„Nino, excepționalul poet Ion Stratan, n-a fost, probabil, cel mai norocos om din lume, dar într-o privință, cu siguranță a avut noroc. A avut noroc de prieteni în timpul vieții, a avut noroc și prin faptul că mulți dintre ei i-au rămas la fel de fideli și în postumitate. Poate și pentru că el însuși a avut o puternică vocație a prieteniei. Hölderlin are versul acela, pe care eu îl socotesc retoric, «la ce bun poeții în vremuri secetoase?». Or, poeții, tocmai în vremuri secetoase sînt de folos, în cele de rod bun, de belșug, ne descurcăm și fără ei. Parafrazînd, la ce bun prietenii în vremuri secetoase, in durftiger Zeit? Așa e și cu prietenii, tot în asemenea vremuri sînt de folos și cu cît sînt mai secetoase, cu atît sînt mai necesari. Nino a avut parte de vremuri secetoase și în vechiul regim și în cel nou. Dar, cum spuneam, a avut noroc de prieteni. Ultima parte a vieții a trăit-o la Ploiești, înconjurat de prieteni de nădejde și care îi păstează cu toată dragostea memoria.”
Liviu ANTONESEI


Niciun comentariu:

Memento

Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...