La Copenhaga, în Danemarca, există o bibliotecă puțin mai atipică.
Ea fost creată la inițiativa și cu suportul organizației non-guvernamentale The Human Library și în care, pe lîngă o carte obișnuită, vizitatorul care-i trece pragul poate împrumuta și o ...persoană! Cu o condiție: să fie una pe care nu a mai întîlnit-o niciodată! Și care persoană îi poate povesti - răspunzîndu-i la întrebări - întîmplări mai puțin obișnuite, unele aflate la limită, chiar și foarte intime (de sănătate, iubire, necazuri, fericire, dependențe, dezamăgiri etc.) din propria-i viață, timp de fix 30 de minute.
Scopul? De a edulcora prejudecățile (și nu numai), dialogînd. Fiecare persoană împrumutată poartă și un titlu, precum Șomerul, Refugiatul, Bipolara etc. Ascultînd aceste confesiuni, cel care împrumută realizează imediat că nu este deloc indicat să emită judecăți pripite despre o asemenea persoană-carte, luîndu-se numai după copertă.
Conceptul întemeierii acestei biblioteci vii în urmă cu mai bine de 20 de ani – care, pînă astăzi, a fost implementat în locuri special amenajate în biblioteci din aproape 80 de țări – și-a dovedit cu prisosință scopul propus: acela de a augmenta relațional-empatic segmente semnificative dintr-o anumită comunitate umană devenită, astfel, mult mai transparentă emoțional, mărturisirile persoanelor conducînd la diminuarea evidentă a reticențelor și chiar a eventualelor suspiciuni dintre ele dar și de a lămuri subiecte mai delicate precum stereotipurile, îndoielile, temerile, angoasele, ideile preconcepute etc., prin contact nemijlocit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu