duminică, 15 ianuarie 2023

Musicophilia

Led Zeppelin



Pe 12 ianuarie 1969 a apărut în Statele Unite și pe 31 martie în Marea Britanie albumul de debut al trupei britanice Led Zeppelin, care a fost lansat de casa de discuri „Atlantic Studios” și produs de Jimmy Page.
Înregistrat la „Olympic Studios” din Barnes (Londra), albumul a fost finalizat într-un timp record (aproape 36 de ore), costînd doar 1.782 de lire sterline (!). Majoritatea pieselor au fost înregistrate „live” în studio, cu extrem de puține reluări și mixaje, ceea ce i-a și imprimat un sound și caracteristicile specifice unui album tras direct din concert. „Led Zeppelin I”, așa cum a intrat această adevărată capodoperă în istoria muzicii rock, a apărut la doar trei luni de la fondarea trupei și a stat mai bine de 71 de săptămâni în topurile din Marea Britanie.
Grafica albumului aparține designerului George Hardie. Imaginea primei coperți este o prelucrare a unei fotografii din mai 1937, realizată de Sam Shere, care surprinde momentul exploziei aeronavei Hindenburg. Imaginea face o trimitere voalată la originea numelui trupei, Led Zeppelin. Cînd Keith Moon, John Entwistle, Jimmy Page și Jeff Beck plănuiau formarea unui grup, Moon a glumit: „Probabil ar merge ca un balon de plumb” iar Entwistle a replicat: „Un zeppelin de plumb!”

Componență:
John Bonham - baterie, percuție, timpane, background vocal
John Paul Jones - chitară bas , orgă, claviaturi , background vocal
Jimmy Page - chitară acustică, chitară electrică, background vocal
Robert Plant - voce, muzicuță

Fața A

„Good Times Bad Times” 
(Bonham, John Paul Jones, Page ) 
2:47
„Babe I'm Gonna Leave You” 
(Page, Plant, Bredon) 
6:41
„You Shook Me” 
(Dixon, Lenoir)
6:30
„Dazed and Confused” 
(Page)
6:27

Fața B
„Your Time Is Gonna Come” 
(Jones, Page) 
4:41
„Black Mountain Side” 
(Page) 
2:13
„Communication Breakdown” (Bonham, Jones, Page) 
2:30
„I Can't Quit You Baby” 
(Dixon) 
4:43
„How Many More Times” 
(Bonham, Jones, Page) 
8:28




Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Remember Shakti Saturday Night in Bombay (live, 2001) John McLaughlin  (chitară) Zakir Hussain  (tabla) U. Srinivas  (mandolină) Shankar Mah...