joi, 27 iunie 2019

Poetoteca


Joi am ajuns într-o pădure.
În pădure era o singură cărare,
Pe unde trecuseşi tu.

Puteam călca pe urmele paşilor tăi.
Era neted,
Dar deasupra lor se încurcaseră crengile şi ierbile,
Şi nu mai puteam trece decât târându-mă.
Şi atunci,
Am început să dobor copacii pe urma paşilor tăi.
Ștefan Bănulescu
(din „Scrisoare de joi”)







(...) Cînd mi-am întors spre tine chipul
văzui doar un schelet ce-l lustruia
nisipul.
O, draga mea, iubita mea,
femeia mea,
bine-ai venit dintotdeauna.
Ți-am sărutat arcada, sternul,
osul suav ce-mpodobește mîna,
scheletul clipei străbătînd eternul...

Nichita Stănescu
(1969)

miercuri, 26 iunie 2019

Paraponu' zilii

Metanie
N-aş fi ce sunt dacă n-aş fi avut suferinţa.
Arhim. Justin Pârvu

Doamne, fă din suferinţă
pod de aur, pod înalt.
Fă din lacrimă, velinţă
ca-ntr-un pat adânc şi cald...
Din veninul pus în cană
fă miresme ce nu pier.
Fă din fiecare rană
o cădelniţă spre cer.
Radu Gyr

Gîndul de azi


„E tristă viața acelui ce nimeni nu-l înjură.”
Costache Bălăcescu

Haihui printre sunete

Patty Smith
(La ceremonia acordării Premiului Nobel pentru Literatură lui Bob Dylan)


Gînduri în fuior

„Femeile (...) ne trezesc dorința de a crea capodopere și întotdeauna ne împiedică să le ducem la bun sfârșit.”
Oscar Wilde

Creme , văpsele, sulimanuri...

Viața mea ponosită

„ (...) de uitat, însă, nu puteam uita nimic. 

beam mult, puțin cîte puțin, un pic cîte un pic. mi se părea atunci
că nici n-am ce uita. 
mi se părea că viața asta a mea
mai fusese cîndva și a altcuiva. 
care se lepădase de ea.
că viața mea mai fusese odată trăită,
că de-aia e ea acum așa de ponosită.” 
Lucian Vasilescu 

Haihui printre imagini

Și a fost ziua drapelului...

(Fotografie de © Dinu Lazăr)

Haihui printre cuvinte

„Am intrat în zodia «lacebunului»: la ce bun mersul la ore? La ce bun studiul? La ce bun cititul? La ce bun bibliotecile? Câtă şcoală are, în fond, liota de asistente TV şi manelişti care populează emisiunile de divertisment reambalate sub eticheta showului (late night or otherwise)? Ce rost are să citeşti, când o carieră de succes se poate clădi atât de uşor cu ajutorul unui chirurg plastician sau al unui taraf? Câte BMW-uri îţi poate oferi o catedră de istoria artei? Mai lăsaţi-ne cu barometrul de cultură, zău aşa.“ 
Radu PARASCHIVESCU

luni, 24 iunie 2019

Haihui printre cuvinte


Solstiţiul de vară şi noaptea de Sânziene îşi păstrează pentru mine toate farmecele şi toate prestigiile. Se întâmplă ceva şi ziua aceasta mi se pare nu numai cea mai lungă, ci pur şi simplu alta decât cea de ieri sau de mâine. (...)  Destinul, timpul, revelaţiile de ordin suprafiresc, toate se arată în romanul meu prin prezenţa mai mult sau mai puţin reală a unei maşini.” 
Mircea Eliade („Jurnal”)
 „«Noaptea de Sânziene» însemna pentru mine mai mult decât o carte, un nou titlu adăugat bibliografiei literare; o socoteam piatră de hotar între trecut și viitor. La nici un alt roman nu lucrasem mai mult și cu mai multă îndârjire și atenție. Așteptam să-l închei ca să-l pot judeca, să-mi dau seama dacă reușisem.”
Mircea Eliade („Memorii”)

Nașterea Sf. Ioan Botezătorul Sînzienele. Drăgaica.



„Noi reţinem din viaţa şi jertfa Sfântului Ioan Botezătorul altceva: capacitatea omenească de a ieşi din sine, de a depăşi strâmtoarea fenomenalităţii, de a iubi pe un altul. Noi cutezăm chiar a ne face o călăuză (sau măcar un temei de neîncredere în afirmaţii sumare) din zguduitoarea, admirabila, senina frază de la Ioan 3, 30: «Acela trebuie să crească, iar eu să mă micşorez.»
Cu ea în suflet şi-n inimă, şi-n cuget, şi-n adâncul sensibilităţii noastre biruite, să părăsim, acum, nu fără a mulţumi Domnului, acest sfânt lăcaş.” 
Părintele Nicolae de la Rohia 

(Nicolae Steinhardt în „Dăruind vei dobândi”, 
Editura Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Baia Mare, 1992.)



„Drăgaica este doamna florilor, și se ţine de toţi pentru dragoste și plăcerea florilor.”
Adrian Fochi

„24 iunie: Sfântul Ion de Vară; Sânzienele (Drăgaica)

De obicei, Biserica sărbătoreşte ziua morţilor sfinţilor, adică ziua naşterii lor pentru viaţă veşnică. Uneori însă e sărbătorită şi ziua de naştere a sfântului. Este cazul Sfântului Ioan Botezătorul, cel numit în cărţile religioase „Luceafărul” pentru felul în care pregăteşte naşterea „Soarelui”, Iisus Hristos.
Sărbătorită în 24 iunie, naştere
a cea peste fire a lui Ioan – căci Elizabeta îl aduce pe lume la bătrâneţe – pregăteşte apropiata minune a naşterii din Fecioară.

De Sânziene, fetele culeg florile albe sau galbene numite sânziene şi îşi împletesc din ele cununi şi cingători.


Cingătorile sunt purtate peste zi, iar seara sunt puse la uscat pentru leacuri şi cosmetice. Cununile se pun pe casă, fiecare membru al familiei are cununa lui. După felul în care se usucă, sunt luate de vânt sau cad, cununile vestesc cine va avea noroc peste an, cine se va căsători, cine va muri.

De Sânziene se strâng plante de leac. Până la Rusalii plantele nu erau bune, erau ciupite de Iele. Acum se culeg pentru tot felul de boli, tot felul de vrăji. În această noapte găseşti mai uşor iarba fiarelor care descuie lacăte. Sunt mai multe procedee. Unul dintre ele este aşa: iei un lacăt, îl legi cu o sfoară şi îl târâi după tine prin iarbă, noaptea în câmp. Când auzi că s-a desfăcu, înseamnă că lacătul a dat peste iarba fiarelor. De Sânziene este interzis să te scalzi.

În alte locuri din ţară, sărbătoarea se numeşte Drăgaică. Câteva fete frumoase se fac Drăgăici. Una dintre ele se îmbracă în mireasă. Ea are puteri deosebite, dă bob grâului, miros florilor... După ce a fost Mireasă – Drăgaică, fata nu se poate căsători timp de trei ani. De trei ani are nevoie să se cureţe de forţele luminoase cu care s-a impregnat într-o singur
ă zi! O altă variantă de Drăgaică se face cu patru fete, dintre care două îmbrăcate bărbăteşte.”
Irina Nicolau
(„Ghidul sărbătorilor românești”, Humanitas, 1998)

vineri, 14 iunie 2019

Haihui printre imagini (...și sunete)


Trist remember

Binecunoscuta revista franceză de satiră Charlie Hebdo (da, da, aceeași care, în 7 ianuarie 2015, a trecut printr-o tragedie de proporții, atunci când 12 jurnaliști ai redacției au fost împușcați într-un atac terorist fără precedent, care a oripilat, pe bună dreptate, întreg mapamondul!) a găsit de cuviință să publice anul trecut, imediat după cîștigarea finalei de la Roland-Garros de către Simona Halep, pe prima pagină, un desen grețos, cu o vădită tentă rasistă, la adresa sportivei noastre și a țării sale...
Nu, n-am fost „Charlie Hebdo” acum 4 ani și nici nu mi-am pus drept avatar fotgrafia pe care zeci de mii de români și miloane de pămînteni s-au grăbit să și-o atașeze pe paginile lor de Facebook în semn de solidaritate. Din mai multe considerente. 




Nu că aș fi lipsit de simțul umorului sau că n-aș fi empatizat cu drama celor 12 jurnaliști asasinați în mod bestial de către niște scelerați. Dimpotrivă.
Accept orice formă de umor, dar nu bășcălia de joasă speță.
Accept umorul sănătos, suculent, inteligent, rafinat, inspirat, frizînd genialitatea. Umorul cu ștaif.
Nu scabrosul.
Nu abjectul.
Nu atacurile la persoană.
Nu miștourile răsuflate la adresa religiei, provenienței etnice ori opțiunilor sexuale ale celor luați în colimator.
Bref, nu deraierile grobiene, peștericole din peisajul jurnalismului de calitate.
Se pare că, prin pierderea unora dintre foarte talentații ei jurnaliști, helas!, Charlie Hebdo este într-o cădere liberă spre o zonă a derizoriului și a promiscuității.
Păcat!

p.s. Scrie Charlie pe desenul ei: O româncă a cîștigat Roland-Garrosul. Fier vechi, fier vechi! Nu știu de ce, dar nu-mi vine absolut deloc să „mă rîd” (sic!) de asta...

Haihui printre cuvinte

Barometrul meu personal pentru stările de 'fericire' este legat de faptul că nu-mi vine să mai scriu nimic.”
Adina Popescu
(„Cum îți dai seama cînd ești fericit?”)

joi, 13 iunie 2019

Gînd în fuior

Fii întotdeauna ceea ce ești și dacă acest lucru nu este de ajuns pentru cineva, atunci acel cineva nu este de ajuns pentru tine!”
(din apoftegmele Sfinților Părinți ai Pustiei)

Gîndul de azi

„(...) știți ce a făcut Dumnezeu în ziua a șaptea?
Biblia ne spune că El s-a odihnit, dar atunci nu s-a încheiat lucrarea Domnului în ziua a șasea, dacă în ziua a șaptea doar s-a odihnit? Nu chiar. Bătrânii înțelepți evrei au ajuns la această concluzie: în ziua a șaptea, Dumnezeu a creat unul dintre cele mai frumoase lucruri care s-au creat, poate capodopera Sa.
În ziua a șaptea, Dumnezeu a creat odihna.”

Andrei Crăciun

Haihui printre cuvinte

Simțisem că de carnea ei se apropiaseră mulți bărbați, dar că totuşi în inima sa eu îmi aveam sălaşul. Fiindcă, la drept vorbind, castitatea femeii nu e trupească; ştiind asta, îmi înfrînai gelozia.” 
Ryunosuke Akutagava
(„Hoții”, trad. de Ion Caraion)

Filmoteca de dinamită

În ce mă privește, mă socotesc mai mult decît norocos că l-am cunoscut personal (pe Alexandru Dragomir - n.m. B.-L. S.), ca și pe Constantin Noica, Alexandru Paleologu, P. Benedict Ghiuș, N. Steinhardt, Sergiu Al-George, Andrei Scrima, Mihail Șora, Ion Frunzetti, Eugen Schileru, Petru Creția. Nu știu ce-aș fi devenit fără ei și nu știu cum se descurcă tinerii de azi fără asemenea întîlniri transfiguratoare...”
Andrei Pleșu
(„Alexandru Dragomir despre politica (noastră)”

Astăzi, un prim episod (filmic) despre una dintre aceste personalități transfiguratoare: Nicolae Steihardt (părintele Nicolae de la Rohia)


miercuri, 12 iunie 2019

Cuvinte călătoare


găbji vt – 1. (Pop) A prinde pe neașteptate și fără putință de scăpare pe cineva care a fugit și s-a ascuns. Și: a înhăța, a găbui (1). 2. A fura. 3. (Mol.) A prinde pe cineva la strâmtoare. 4. (Reg.) A bate.

Haihui printre cuvinte


Oamenii muncesc în general prea mult, pentru a mai putea fi ei înşişi. Munca este un blestem. Iar omul a făcut din acest blestem o voluptate.”
Cioran
(„Pe culmile disperării”)

Gînd în fuior

„Ți se dă o singură fărîmă de nebunie. Să n-o pierzi.”
Robin Williams

Memento

Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...