marți, 4 iunie 2024

Eveniment


Am bucuria să dau (în avanpremieră) un prim semnal privind lansarea (pe 20 iunie a.c., la biblioteca Nicolae Iorga din Ploiești) primului volum (dintr-o serie care va cuprinde încă două) conținînd integrala operei poetice a binecunoscutului scriitor ploieștean (prin adopție), Ion «Nino» Stratan.
Volumul, apărut în condiții grafice de excepție (în cadrul grupului editorial argeșean ROCART, condus de poetul Călin Vlasie, prieten și congener al lui Nino), strînge, în cele 400 de pagini ale sale, poemele apărute în primele opt volume ale lui Nino (1981–1996).
Ediția este îngrijită (prefață, note, biobibliografie și referințe critice) de istoricul și criticul literar ploieștean Dan Gulea, sprjinit în demersul său de cîțiva specialiști din compartimentul bibliografic al sus-amintitei biblioteci, locul în care Nino și-a desfășurat activitatea în ultimii ani ai vieții.
La evenimentul din 20 iunie, invitați de onoare vor fi și cîțiva colegi scriitori ai lui Nino, membri marcanți ai acelei valoroase grupări rămase în istoria literaturii române sub titulatura „Generația ʼ80”.
Voi reveni cu amănunte.


N.B. Și pentru că tot l-am amintit pe Nino, graficianul Nicolae Ioniță (https://www.facebook.com/nicolae.ionita.72?locale=ro_RO) ne anunță că dragul nostru poet și prieten este prezent într-o expoziţie vernisată recent la 
MUZEUL UMORULUI «I. L. CARAGIALE» din Craiova.
Fotografia de mai jos este preluată de pe pagina de Facebook a celebrului artist belgian Jos Vanspauwen (https://www.facebook.com/jos.vanspauwen), autorului portretului.
Îi mulțumim prietenului nostru Relu Ioniță pentru semnalare, îi felicităm din inimă pe muzeografii craioveni pentru această expoziție și așteptăm cu nerăbdare deschiderea unui muzeu similar și în orașul lui Caragiale. Poate că noii edili care se vor instala după 9 iunie vor fi mai receptivi și vor trata cu mult mai mult interes și respect valorile culturale ale urbei noastre!

Niciun comentariu:

Bibliophilia

  O victimă (fericită) a cărților: Karl Lagerfeld „Cărțile sunt cel mai puternic drog,  dar care nu prezintă nici un pericol în cazul unei s...