sâmbătă, 31 decembrie 2022
Planeta giganților
Orație de Anul Nou
Bine sǎ vǎ dǎruiascǎ
Și deplinǎ fericire!
Caragiale
Le mulţumesc (şi pe această cale) pentru că există şi că fac parte din viaţa mea, rugîndu-i să rămînă aşa cum îi ştiu şi acolo unde le este locul, celor care și-n 2022 m-au beştelit, m-au boscorodit, m-au scos din ţîţîni, mi-au pus bețe-n roate, m-au vorbit de rău, m-au tăcut de bine ș.c.l.
miercuri, 14 decembrie 2022
Poemoteca
Gabriela Melinescu și Nichita Stănescu |
duminică, 11 decembrie 2022
EVENIMENT EDITORIAL
„Te adoram când mă sunai noaptea, la ora ta de revelație noctambulă, tu nu știi, dar de fiecare dată priveam cerul, în timp ce vorbeam dădeam la o parte norii cu un abur ușor ca o magie și prindeam între degete câte o stea, îi șopteam câte o dorință, apoi îi dădeam drumul și o trimiteam la tine, stelele alea au format de atunci o aură în jurul tău, ești cel mai ocrotit, fraiere, ți-am dat din lumina mea, ești scris în mine și în stele.”
„Întîlnirea noastră secretă. Dorințele tainice, deschise șoptit, înflăcărat și magic în seara de toamnă sub cerul pictat cu frunzișul ruginiu reflectat ca după ploaie într-o oglindă spartă. Privirea ta bună și caldă. Bunătatea aia refăcută cu inocența copilăriei regenerate în ochii tăi și în inima ta, recuperată în întregime când ți-am plâns în brațe și strigam râzând nebunește că nuuu poot fără tine!!! Că sunt îndrăgostită de tine ca în prima zi când te-am văzut și am știut că o să te iubesc pe viață! Că nu pot, măăă, cu altul, nu pot și nu vreau. Doar cu tine pot să trăiesc în casă fără să mă satur de tine, mi-e dor de tine de cum trec în altă cameră și de-aia îmi venea să fug la început, să dispar, să nu mai știi de mine, să alergi tu și să te ții după mine. Trebuie să mă lași liberă, să vin când vreau, că oricum la tine mă întorc de fiecare dată mai dornică și mai iubitoare. N-o să te trădez și n-o să te mint niciodată, lasă-mă să hoinăresc aiurea fără să mă întrebi pe unde și cu cine, când fac asta am nevoie să mă separ un pic de mine, ca să te iubesc mai tare și să te doresc mai aprins.”
vineri, 9 decembrie 2022
Poemoteca
joi, 8 decembrie 2022
Memento
John Winston Lennon
(9 octombrie 1940, Liverpool – 8 decembrie 1980, New York City)
Schiță de portret
Chitarist, solist vocal, compozitor, grafician și co-fondator (în 1962, alături de Paul McCartney, cu care a compus peste 200 de cîntece) al unuia dintre cele mai influente grupuri din istoria muzicii rock, „The Beatles” (grup plasat, în 2004, de revista americană „Rolling Stone”, pe locul 1 în top 100 al celor mai mari artiști ai tuturor timpurilor), alături de care a susţinut peste 1.400 de concerte şi a editat numeroase albume: „Please Please Me” (1963), „With the Beatles” (1963), „A Hard Day’s Night” (1964), „Beatles for Sale” (1964), „Help!” (1965), „Rubber Soul” (1965), „Revolver” (1966), „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” (1967), „Magical Mystery Tour” (1967), „The Beatles” (1968), „Yellow Submarine” (1969), „Abbey Road” (1969), „Let It Be” (1970).
După destrămarea grupului (1970), Lennon și-a continuat activitatea cu proiecte personale, materializate în albume de referință precum „Imagine” (1971), „Some Time in New York City” (1972), „Mind Games” (1973), „Walls and Bridges” (1974), „Rock ‘n’ Roll” (1975) ori „Double Fantasy” (1980), din care, pînă în prezent, s-au vîndut peste 20 de milioane de exemplare, în timp ce „The Beatles” este cotat drept grupul cu cele mai multe albume vîndute (peste 600 de miloane de unități) în toate timpurile.
Pentru activitatea sa muzicală, John Lennon a fost inclus în „Songwriters Hall of Fame” (în 1987) și în „Rock and Roll Hall of Fame” (1994).
A avut doi fii din două căsătorii, Julian (n. 1963) și Sean (n. 1975), care au devenit muzicieni.
Vreau doar să-mi cer iertare din nou pentru această faptă. Nu am nicio scuză. Am făcut-o pentru gloria personală. El era extrem de faimos, era familist, era un idol. L-am ucis pentru că era faimos, am făcut-o din egoism. Îmi cer iertare pentru durerea pe care i-am provocat-o lui Yoko Ono. Mă gîndesc mereu la asta, a declarat asasinul său în septembrie 2020.
Ochelarii pe care Lennon îi purta în clipa cînd a fost împușcat de Mark Chapman |
Acum în vârstă de 67 de ani, Mark David Chapman a fost judecat și condamnat, după ce şi-a recunoscut vinovăţia pentru asasinarea celebrului muzician britanic în faţa imobilului în care acesta locuia, situat în Upper West Side din New York, în 1980.
Avînd de ispășit o condamnare pe viață, Chapman se află în prezent încarcerat în penitenciarul Wende din Alden, o localitate situată la periferia oraşului Buffalo.
Lennon
Stand by me
miercuri, 7 decembrie 2022
Poezie mută, pictura...
luni, 5 decembrie 2022
Remember
Memento
Altițe & bibiluri
joi, 1 decembrie 2022
Memento
Fleetwood Mac De la stînga: Lindsey Buckingham, Chris McVie, Mick Fleetwood, Stevie Nicks & John McVie |
Everywhere (live)
Bibliophilia
(credit foto: Christian Rosé / rfi.fr) |
Goange
Să rămînem, dară, în continuare, săraci, da’ cinstiţi, vorba ex-președintelui Ilici Iliescu, cel școlit în URSS și devenit de mult, un clasic în viață!
Iar azi, putem înghiorțăi liniștiți o „tradițională” porție de fasole/varză cu ciolan/cîrnați (era să zic ciolac) sau sarmale și să leorpăim o fiertură puturoasă de țuică sau de vin, după caz, că e moca, de pomană, adică, și dacă tot e postul Crăciunului iar preafericitul nostru patriarh, cu văzul și auzul pupăzate, ne dă dezlegare pe blat, ca-n fiecare an, atunci să fie bîlci, panaramă și chilaba cu danț și caterincă, pe cele meleaguri miorițice!
Și dacă mai dăm o raită prin televiziunile noastre hodorogite, să ne „dicstrăm” oleacă, lesne vom băga de seamă că ziua asta s-a transformat într-un fel de bal mascat național, cu „vedete” și tot soiul de români verzi de p-acilea și de pe te miri unde, cu toții într-o perfectă devălmășie, deghizați în patrioți!
Aferim!
Memento
Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...
-
Călin Angelescu (2.03.1957 – 19.09.2002) Dor f Ea ascultǎ Bach, ea ascultǎ Bach în dimineaţa albǎ printre fotografii chiar în mijlocul trist...
-
Sînt un om care crede că viaţa există pentru a ajunge la o carte. Ion Stratan „Sub barba patriarhă şi-adâncile-i plete a căror aură lăsa să ...