duminică, 3 decembrie 2017

Haihui printre imagini

Pe urmele aurului nazist - cel mai mare jaf din istoria omenirii

O cincime din aurul salvat de Adolf Hitler în 1945 „s-a evaporat”, a recunoscut, recent, directorul arhivelor de stat din landul german Turingia, Norbert Moczarski. Documentarul "Aurul lui Hitler" prezintă istoria evenimentelor începute în aprilie 1945, cînd două trenuri transportau o adevărată "comoară", echivalînd, în monedă actuală, 2.2 miliarde de euro, într-un loc secret din munții Turingiei.
"Comoara" a fost îngropată într-o groapă adîncă de 500 de metri, săpată de deținuții dintr-un lagăr de concentrare. Au dispărut, astfel, 8.645 de lingouri de aur nazist, fiecare cîntărind peste 1,2 kg. Pe lîngă acestea, au fost îngropaţi saci coţinînd platină, argint și monede străine.
O parte din "comoară" s-a pierdut în timpul transportului, iar ce a mai rămas a fost dusă de americani la Frankfurt pe Main, de unde au început, în 1948, restituirea ei către proprietarii de drept. Însă, 20% din tezaur se află încă în Turingia, ceea ce face ca, anual, căutătorii de comori să își încerce încă norocul. O singură bară de aur valorează 125.000 de euro.



Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită (remember the old times...)

Tull. Jethro Tull. Live at Tampa Stadium (1976) Îi ascultam de ceva timp, nu cu mult înainte de 1976-1977 (epoca de cînd datează concertele ...