miercuri, 1 februarie 2023

Bibliophilia

Biblioteca unei gheișe


Așa se numește această creație alcătuită din 4000 de cărți, operă a artistului francez Vincent Magni.

Vincent Magni s-a născut la St Etienne (Franța) în 1963. 
După un periplu prin Statele Unite și Elveția, el s-a reîntors la Paris, 
iar din 1996 s-a stabilit în departamentul francez Yonne,
 în pitoreasca regiune Puisaye, 
situată în nord-vestul țării.
Este un artist pluridisciplinar, 
care în ultimii 23 de ani s-a dedicat preponderent sculpturii monumentale.


În anul 2006 și-a instalat atelierele la La Poèterie, un loc retras aflat în preajma localității sale de naștere, unde-și avea sediul o veche fabrică de produse din gresie ridicată la începutul secolului al XX-lea, însă abandonată de mult, năruită și năpădită de bălării, pe care a cumpărat-o din resurse proprii și, sprijinit de-un arhitect, a transformat-o într-un fel de campus al artișitilor, devenit, în scurt timp, un inedit spațiu cultural public.



Acest loc i-a oferit libertatea sine qua non pentru a-și realiza atît proiectele sale de sculptură monumentală cît și susținerea unei serii de alte manifestări artistice, inclusiv muzicale, care îi conferă sustenabilitate grație autonomiei financiare.



Actualmente, acest spațiu este folosit în cvasi-integralitatea sa, el fiind compus din 8 ateliere perfect funcționale, două grupuri de cabane cu spații de cazare, o sală de dans și un spațiu de café concert, care pe perioada de vară găzduiește peste 80 de concerte anual. Toată activitatea se defășoară sub egida unei asociații culturale iar fondurile necesare provin exclusiv din auto-finanțare.

Planeta giganților

Waters. Roger Waters. Wish you were here (versiune acustică, 2022)