marți, 31 iulie 2018

Haihui printre cuvinte


„El, unul, făcuse tot posibilul să moară mai repede. Spre deosebire de el, cuplul pe care-l avea acum înaintea ochilor nu se grăbea deloc să moară. În grădină poposiseră, purtate de vânt, câteva flori de cireș. Camera era răcoroasă și ferită de lumina amiezii. Mâna albă a bătrânului răsfoia paginile volumului de poeme. Cei doi soți își împleteau moartea, în liniște, așa cum împletești un pulover, în așteptarea iernii reci.”
„El îi cunoștea bine pe hipioți, de pe vremea când lucra în publicitate. Erau în căutarea nonsensului, însă niciunul nu-l găsise pe cel veritabil. Cu toții – iar Reiko era un bun exemplu – ajungeau așa din motive cât se poate de banale. Frica irațională de sifilis, sau faptul că nu le plăcuse școala.”
„Toți oamenii aparțin unei organizații sau alteia și plănuiesc să-i asasineze pe cei singuri.”
„N-am nevoie de funeralii, nici de mormânt. Doar un singur lucru: mi-am dorit întotdeauna să am o pisică siameză; în același timp, mi s-a părut prea mare bătaia de cap, așa că, până la urmă, nu mi-am luat. V-aș fi recunoscător dacă, după moartea mea, ați crește o pisică siameză în locul meu. Și aș vrea, așa cum mi-am imaginat eu întotdeauna, să-i dați lapte, dar nu într-o farfurioară obișnuită, ci într-o lopată mare. O lăsați să lipăie o înghițitură-două și pe urmă o pocniți cu lopata peste bot, ca să-i șiroiască laptele pe față. Țin foarte mult la acest aspect, așa că vă rog să aveți grijă mare.”
Yukio Mishima *
„Viață de vînzare”
* Provenit dintr-o familie de samurai, scriitorul japonez nominalizat la Nobelul pentru literatură, şi-a făcut seppuku la vîrsta de 45 de ani, în 1970

Zburătăciri

În fața pisoarelor toaletei unei cîrciumi pricopsite din SUA, se aflau, unul lîngă altul, fără să se cunoască, Cassius Clay alias Muhammad Ali și Adrian Copilul Minune, autointitulat Ady de Vito (!).
În timp ce își faceau treaba, amîndoi dădeau din cap, la intervale scurte de timp.
Cassius îl întreabă pe Adi, cu simpatie și compasiune, în ochi și-n glas:
- Și tu, tot boala Parkinson?
- Nu, moșule, sînt sănătos, da' mă cam stropești în ureche!

Clin d'oeil


La Radio Erevan
- Bună ziua! Îmi puteți spune dacă în Sicilia există Martorii lui Iehova?
- Bună ziua! După cîte știm noi, sicilienilor, în general, nu le prea plac martorii!

Haihui printre cuvinte

Plictiseala e o specie a somnolenței: orice formă de curiozitate se stinge, orice interes pentru ce se întâmplă prin preajmă se pierde. Caști, moțăi, te decuplezi...
Andrei Pleșu
(„Plictiseală cu strigături”)

Zburătăciri

Julian Barnes, în cartea dumisale, Singura poveste, se întreabă, întrebîndu-ne: Ai prefera să iubești mai mult și să suferi mai mult sau să iubești mai puțin și să suferi mai puțin? Vorbele astea ale dumisale, mi-au amintit răspunsul primit de la un bătrân, aproape centenar, pe care l-am întrebat odată, printre altele, dacă e mai bine să nu te naști și să nu mori sau să te naști și să mori. Io crez că e mult mai bine să te naști, taică!, mi-a spus fără să clipească, bătrînul, cu un zîmbet șugubăț aninat în colțul buzelor...

Haihui printre sunete (...și imagini...)



60. Da,da, îi am, maître...



Zburătăciri

Acum mai bine de 100 de ani, G. B. Shaw, celebrul dramaturg și om de spirit britanic, spunea: Feriți-vă de falsa cunoaștere, este mai periculoasă decît ignoranța. O exortație perfect valabilă și astăzi, după cum se poate pipăi cu ochiul minții, semn că, pe ici pe colo, prin părțile lor esențiale, lucrurile stau cam la fel. Ba, prin multe locuri, chiar mai rău... Cu alte cuvinte, numărul ignoranților este în creștere exponențială, precum și acela al celor care se adapă copios din izvorul nesecat al falsei cunoașteri... 
O altă vorbă din categoria celor cu bătaie lungă.

Lumea în care trăim


700.000 de obiecte au fost găsite și scoase la suprafață din albia rîului Amstel (care traversează Amsterdamul), între anii 2003-2012. 
De la unelte din finalul neoliticului și începuturile epocii de bronz, pînă azi. (http://www.thisiscolossal.com/…/objects-excavated-from-am…/…)
se poate răsfoi un catalog amplu cu o mare parte dintre acestea.
Enjoy!


Un fotograf uitat...

René Maltête 
(1930–2000)




Gîndul zilei

E o vorbă la români, care spune așa: Să lăsăm timpul să treacă! Eroare totală! Nu timpul e acela care trece... Timpul nu trece. Viața noastră trece. Dar cum ne place al naibii să ne îmbătăm cu apă rece, pasăm problema timpului...

Haihui printre imagini

Dazed and Confused 
Led Zep







Memento

Întîlnirea cu cei doi maeștri ai culturii românești, organizată de biblioteca „N. Iorga”din Ploiești (Biblioteca Judeteana Prahova), din seara de 6 iulie, chiar a fost una memorabilă! De altfel, nici n-avea cum fi altcumva, atîta vreme cît la cele două pupitre au evoluat impecabil două personalități perfect individualizate – i-am numit pe actorul și scriitorul DAN PURIC și pe medicul-dramaturg-academician RADU IFTIMOVICI – care, în ciuda faptului că s-au format și activează în două medii profesionale distincte și că provin din generații foarte diferite (între dumnealor fiind o diferență de vîrstă de aproape 30 de ani!) –, au demonstrat, cu asupra de măsură, că formează un cuplu sui-generis, consolidat de pasiunile și afinitățile dumnealor culturale, spirituale și nu numai, care se întrepătrund copios și, în sfîrșit, dar nu în ultimul rînd, de anumite trăsături omenești care-i apropie și-i aseamănă.
Drept pentru care, eu, unul, le mulțumesc din inimă și pe această cale și, deja, aștept nerăbdător, o proximă (re)întîlnire.
Publicul prezent – căruia, în egală măsură, i se cuvin, din plin, toate mulțumirile noastre – a fost unul de cea mai bună calitate, receptiv, sensibil, atent, generos (în repetate rînduri, aplauzele la scenă deschisă acordate celor doi vorbitori, nu din complezență, ci perfect justificat, stînd mărturie), în final, el bucurîndu-se și de dedicațiile și autografele oferite de cei doi autori pe volumele prezentate.
O mențiune specială, cu mulțumirile – speciale – de rigoare, trebuie acordată dnei Elena Balog, colega noastră de la biblioteca județeană „Ștefan Bănulescu” din Slobozia și, în egală măsură, dlui Laurențiu Bădicioiu din Mizil (Badicioiu Laurentiu, promoter cultural și organizator al binecunoscutului festival de umor Romeo și Julieta la Mizil și autor al fotografiilor de față), care, pe spezele dumnealor au ținut să fie prezenți la această întîlnire și, nu în ultimul rînd, doamnei Mădălina Larion, pentru sprijinul decisiv acordat bunei desfășurări a evenimentului.
Faptul că, în sală, reprezentanții presei locale s-au remarcat doar prin desăvîrșita dumnealor absență (cu toate că au fost invitați in corpore, ca și cu alte prilejuri), aproape că n-a mai contat. Cu siguranță că, în portofoliile dumnealor jurnalistice au existat evenimente cu mult mai importante decît acesta, vineri seară, precum ar putea fi, bunăoară, partidele de fotbal din cadrul Campionatului Modial din Rusia, aflat în plină desfășurare la momentul evenimentului! 
Aferim!
p.s. Mulțmiri din inimă și prietenului de-o viață, teologul și jurnalistul Florin Manole, colaborator de nădejde al revistei noastre, „Gazeta Cărților”, care, ca de fiecare dată, ne-a fost alături în mediatizarea evenimentului (în propria dumisale gazetă virtuală, 24pharte.ro) și nu numai!

Clin d'oeil


Haihui printre sunete

Aici, mai presus de Led Zep, ar mai fi ceva. Așa cum îi spuneam cuiva drag pe mesageria privată, în clipul ăsta e o secvență foarte scurtă, atît de scurtă că scapă foarte ușor privirii, dar care spune enorm. O tînără din public, ce pare a fi o prințesă indiană, pe al cărei chip se citește ceva: imensa bucurie pe care i-am provoacă ceea ce aude/vede. Bref, muzichia... Pare vrăjită cu totul... E-n transă... E fascinantă acea imagine... Pare întruchiparea fericirii însăși... Sau, mă rog, poate doar o fațetă a ei... Zîmbetul acela îngeresc, ce vine de undeva din lăuntrul acelei făpturi vaporoase, este, fără tăgadă, o imagine grăitoare a ceea ce cu un termen generic numim fericire...


vineri, 27 iulie 2018

Haihui printre imagini (...și cuvinte)

Nu pot să termin portretul tău. Nu pot să te fixez și să te definesc. Ești viclean ca o vulpe. Dar nu te pot picta ca pe o vulpe, fiindcă ai o inimă bună, de țăran. 
Nu te pot picta ca pe un om de știință, deși ești detașat ca orice savant.
Ești un bucătar excelent. N-am mâncat nicăieri o friptură de berbec mai bună decât la tine. Cum o să te pictez ca bucătar? 
Te văd că postești zile întregi până la înfometare pentru a atinge stadiul iluminării. Dar cum să te pictez ca sfânt? Când îți licăre ochii de fiecare dată când aduc târfe pe aici?
Tu ai fațete în figura ta atât de felurite încât nu pot desena fizionomia esențială.
Spune-mi, ce fațetă preferi?”

Amedeo Modigliani
Brâncuși, portret de Modigliani, 1909


Filmoteca de dinamită


Brâncuși 
filmat 
de 
Man Ray


Gîndul zilei


Vorbăria lipsește cuvîntul de tainica lui putere.” 
Părintele Petroniu Tănase

Lumea în care trăim

Lam Duan, este o femelă elefant, oarbă, care are 62 de ani și trăiește în Thailanda, în parcul „Elephants World”. Paul Barton este un pianist englez, ceva mai tânăr,și care, timp de 16 ani, și-a dedicat viața îngrijirii elefanților. 
Primii 30 de ani ai vieții sale, Lam Duan i-a muncit din greu, pentru ca acum, la bătrînețe, să-și regăsească liniștea și bucuria alături de prietenul său pianist, care, ocazional, o încântă cu piese de Bach, Chopin, Beethoven sau Schubert!


Memento

Sorin Stoica
S-a născut în în localitatea Bănești (județul Prahova), la 27 iulie 1978 .
Absolvent al Facultății de Jurnalism și știintele Comunicării a Universității din București (2000) * Master în Comunicare și masterand în Antropologie (SNSPA), anul II * Preparator asociat la catedra de Antropologie Culturala (FJSC - Facultatea de Jurnalism și științele Comunicării) și cercetător la Muzeul țăranului Român *
A colaborat la Vatra, Dilema Veche, Deci, Formula As, Ultimul Atu, Cultura.
Semnatarul rubricii „Liberul arbitru“ din Suplimentul de Cultură. 
A murit pe 6 ianuarie 2006, în urma unei boli cronice.
Volume publicate antum
Povestiri cu înjurături (Paralela 45, 2000)
Dincolo de frontiere (Paralela 45, 2002)
O limbă comună (Polirom, 2005)
Două volume de proză împreună Călin Torsan, Ciprian Voicila, Cosmin Manolache: Povestiri mici si mijlocii (Curtea Veche, 2004) și Cartea cu euri (Curtea Veche, 2005).
A coordonat, împreună cu Zóltan Rostás, două culegeri de texte de istorie orală ale studenților de la FJSC: Istorie la firul ierbii. Documente sociale orale (Tritonic, 2003) și Televizorul în „micul infern“ (Tritonic, 2005).
Volume postume
Jurnal (Polirom, 2006)
Tur-retur (vol. I) Convorbiri despre munca în străinătate
Tur-retur (vol. II) Alte convorbiri despre munca în străinătate (Curtea Veche, 2006)
între patrii (Polirom, 2006).
În seria „Opere” (editura „Casa de Pariuri Literare) i-a apărut, în anul 2015, volumul   „Dincolo de frontiere” (cu tabel cronologic de Cosmin Manolache, un studiu introductiv de Cosmin Ciotloș, o postfață de Marius Chivu și cu mai multe ilustrații de Laurențiu Midvichi)

„A murit la 27 de ani – o cifră în colţuri, aiurea şi total asimetrică, aşa cum i-au fost cărţile şi viaţa. A murit în felul său, uşor uimit şi fără mari regrete. Rebel, tăcut, închis în sine, Sorin Stoica a scris până în ultima clipă, luând peste picior, cu blândeţe şi autoironie, chiar viaţa lui de bolnav incurabil: suferinţa şi spitalul, îngrijorarea şi prosteala neputincioasă a celor din jur. În ultimele ore de viaţă, presimtindu-şi sfârşitul, i-a dictat mamei sale, cu o voce abia şoptită, ultimul text şi ultimele dispoziţii testamentare. La 27 de ani, lasa prietenilor şi posterităţii toată averea lui: un sac de manuscrise, un proiectat volum de proze scurte şi sumedenie de articole răzleţite în presa vremii. Apoi, a chemat preotul şi, muncit de o adâncă nelinişte, i-a pus o întrebare năucitoare: dacă singurătatea este un păcat. S-a despărţit de această lume întrebându-se. Grea întrebare.”
Sorin Preda („ Sorin Stoica la capăt de drum”)

„Pentru Sorin Stoica, experiența, existența, ficțiunea și realitatea se conditionează reciproc, iar cuvintele, limbajul, nu sînt făcute să exprime adevăruri, ci să recunoască limitele cunoașterii, misterul profund al lumii și al propriei ființe, inconsistența identității personale aflate, ca și cuvintele, într-o permanentă metamorfoză.” 
Paul Cernat

„Apariție stranie ori măcar una care nu te lăsa să o uiți prea curând, prietenul ăsta al meu, cel din care am citat mai sus, unul corpolent și parcă mereu pus pe harță, încrucișând săbii în privirile mai totdeauna încruntate, avea înșurubat pe creștetul capului, vară, iarnă, un fes negru. Sigur, văzându-l de atâtea ori cum nădușea sub cușmă, în timpul primăverilor sau al zilelor toride din iunie, iulie și august, te puteai întreba de ce dracului nu dă odată cu căciula aia de pământ, să mai lase să-i respire scăfârlia. De dat, dădea el, dar în câini, atunci când se-apuca să-ți înșire, ochi în ochi, defectele cu care te împovăraseși în viață sau de-a lungul orelor în care așternea litere colțuroase despre prostia oamenilor, mirându-se după aceea, semn al candorii, de ce este atât de singur. Ba, chiar ajunsese să își pună întrebarea dacă nu cumva singurătatea este un păcat.”
Călin Torsan
(„Sorin Stoica. Om dintr-o bucată, scriitor într-o ureche”)

Maneaua. Abordare cu nervii în pioneze

Voi, fericiţilor, n-aţi auzit de Puiu Codreanu. Dar din cauza nărodului ăstuia mă aflam io, a­desea, cu nervii-n batistă. Fără să vreau i-am me­morat trogloditului toate melodiile pe care ce­tă­ţenii din blocul meu i le ascultă la maxim, la nunţi sau paranghelii. Chiar şi atunci cînd tanti aia grasă, din blocul de vizavi, gătea o mîncărică, o ciorbiţă ceva, graţie unei mode ciudate, pe fe­reastra ei tot Puiu Codreanu răzbătea în toată curtea interioară. Fiinţele astea de bucătărie nu fac mîncare. Doar mîncărică. Să se ştie.           
Să ne uităm pe copertă să vedem cum arată ma­miferul care mă terorizează. Are o privire scru­­tătoare care te lasă să ghiceşti că talentul îl stîn­jeneşte, privire de om care a înţeles care-i şme­­nul. Cu ce se mănîncă a înţeles. Tînăr şi făl­cos. Pro­babil, proaspăt absolvent de liceu in­dustrial. Sau de şcoală ajutătoare. Caseta e im­pri­mată la „Studio Codruţ“. Totul se leagă. Mai întîi mîncărică, iar acum Codruţ. Tipul acesta u­man, căruia îi aparţine Puiu, nu suportă decît o identitate infantilizantă.
Pe coperta interioară, dintr-o fotografie, zîm­besc fasolea Mariana şi Vasile Buboi. Spon­sorii, dacă nu-i cunoaşteţi. Aşa îi cheamă. Sau Ma­reana, pentru intimi. Buboi le zice, şi nu se de­z­ic de nume. Probabil fac parte din high-life-ul satului dîmboviţean care l-a oferit artelor pe Pu­iu. Domnul Buboi are cămaşă albă descheiată la doi nasturi cît să se vadă mărarul viril de pe piept şi lănţişorul (alt diminutiv) care e, în rea­litate, gros cît lanţul de la fîntînă.
Mai jos pozele membrilor formaţiei care îl a­com­paniază pe Puiu. Marinică, Dănuţ şi Adiţă. Plus încă unul cu privire oablă – Otto. Cos­mo­po­litul grupului. Care probabil „a făcut“ Germania. Du­pă cum se vede, diminutive cu ghiotura.
Numele pieselor sună fioros de interesant. Epo­peea lui Puiu. Suflet chinuit, neînţeles, care ac­um s-a decis să-şi povestească viaţa.

A 1. „Seara asta beau“. Ce să-i faci? Puiu are o certitudine de nezdruncinat. Cît timp nu se ia de oameni pe stradă, totul e în regulă.
2. „Bărbatul fără drăguţă are mintea cam slă­buţă“. Ştie Puiu ce ştie. Nu-l putem contrazice. Ton justificativ. Sau profetic. Puiu răspîndeşte lu­mină. Înţelepciune.
3. „Lenuţă, dragă, Lenuţă“. Epopeea lui Puiu con­tinuă. I-a venit mintea la cap. A apărut mîn­dra. Tot diminutivată, mititica.
4. „Tu eşti jumătatea mea“. Uite că s-a şi în­su­rat. Din păcate mintea tot slăbuţă i-a rămas.
5. „Am un băieţel frumos“. Bravo, Puiule! Alt­ceva nu pot spune. Omul se descurcă. Se pare că viaţa lui va avea un curs senin, dar, dezastru, faţa B a albumului ne anunţă cavernos:

B 1. „Unde se duc banii mei? / Pe muzică şi fe­mei“. Deducem că Puiu s-a convins cum e cu în­su­rătoarea. Ce i-o fi trebuit şi lui, om serios?
2. „Vreau să mor, vreau să mor / În braţe la ti­ne“. Suferă Puiu de nu se mai opreşte. Doar su­fe­rinţa e compatibilă cu un suflet de artist. Su­flet de turturel vulnerabil. Totuşi, sfîrşitul tragic pre­figurat se contramandează, pentru că ur­mă­toa­rea piesă se cheamă pur şi simplu:
3. „Pe mine şi pe Mărie / Nu e om să nu ne ştie“. Nu putem să nu-l felicităm pe Puiu că, în sfîr­şit, s-a rostuit. E om la casa lui. Fericire dez­lăn­ţuită. Fericire pîn’ la nesimţire. Fericit fleaşcă e Puiu, pentru că adaugă:
4. „Vreau să ştie tot românul / Că eu sunt nu­mărul unu“. Happy-end, aşadar. Nasuri smior­căite. Batiste fluturate. Final de album. Cu strîn­gere de inimă însă, trebuie să admitem că crea­ţia are mici imperfecţiuni. Scăpări. Nu aflăm ni­mic despre soarta Lenuţei şi nici ce-a mai făcut pu­radelul ăla frumos. Dacă are parte au ba de pen­sie alimentară… (Sorin Stoica)

joi, 5 iulie 2018

Clin d'oeil

Brazilianul Neymar, cu tumbele și giumbușlucurile sale (a se citi coregrafia pe care-o pune-n scenă atunci cînd este atins și de-o pană de înger pe teren, că-n rest, vajnicul fotbaliator, fie vorba-ntre noi, le cam are cu mărgica) i-a inspirat instantaneu pe cei de la KFC, care i-au dat de lucru într-o reclamă la binecunoscutele aripioare și copănele/ciocănele rumenite... 
În folosul ambelor părți, desigur...



Gîndul zilei


„Dragostea este aceea care-i face pe doi oameni să stea unul lîngă altul, atunci cînd este suficient loc.”
(din apoftegmele Sfinților Părinți ai Pustiei)

Haihui printre imagini (...și cuvinte)

Biserica nu este arhitectură sfințită, biserica este fântână (clopotniță zidită în adânc, în care cade luna - clopot șoptit ).
Biserica este ștergarul alb învelind coltucul de pâine, mărăcinele
din talpa goală a copilăriei, busuiocul de la stâlpul casei, lacrima uscată pe
obraz, palmele bunicii îmbătrânite pe clanța copilăriei, fotografia sepia a
bunicului, sticla spartă a icoanei, și câte și mai câte...

Aghiasmarul cu apă sfințită este biserică plină, aghiasmarul gol
este doar căldărușă de alamă, biserică uitată...
Florin Șuțu
(pictor)


Haihui printre sunete

Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy
(1809-1847)

Simfonia „Italiană” nr. 4 în la major, op. 90
(1833)

Allegro vivace
Andantecon moto
Con moto moderato
Saltarello, Presto
Orchestra Filarmonicii din Berlin
Dirijor:
Herbert von Karajan


Haihui printre cuvinte

Am intrat într-o zi într-o biserică. Era o biserică micuță, improvizată, pentru că se lucra la biserica mare. Eram cu soția și, din cauza mirosului abundent de lumînări, tămâie, soția a leșinat. M-am speriat, am luat-o în brațe și am ieșit cu ea afară, pe iarbă. Nu știam cum să o trezesc, mă speriasem, era, poate, o cădere de calciu, știu eu. S-a trezit și mi-a spus: dă-mi ceva să mănînc. Unde să fug eu duminica, când totul era închis? Am intrat în biserică, era în timpul Liturghiei, și, în biserică, am găsit pâinile cu lumânări, dar și-un pluton de babe care le păzea, și am rugat din suflet să-mi dea și mie o bucățică de pâine, că cineva se simte rău.
Nu-ți dau, că nu e sfințită, mi-a răspuns baba, cu autoritate, de parcă era parlamentar.
Dar, vă rog din suflet, eram disperat, doar o bucățică...
Nu, că nu e sfințită.
Până s-a trezit unul și-a zis:
Dă-i, fă, pâine, că-ți trag una de te sfințesc pe loc!
Acela este creștinul adevărat.

Dan Puric
(„Lecția de condus”)

marți, 3 iulie 2018

Eveniment

Biblioteca Judeteana „Nicolae Iorga” din Ploiești - Biblioteca Judeteana Prahova 
(în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - filiala Prahova https://www.facebook.com/groups/256965791508503/), are deosebita plăcerea să aibă oaspeți două personalități distincte ale culturii românești: 
medicul și dramaturgul 
RADU IFTIMOVICI 
și 
actorul 
DAN PURIC


Cu acest prilej, distinșii noștri invitați își vor lansa cele mai recente apariții editoriale: Viața lui Constantin Levaditi (monografie, editura Academiei Române, 2017) și Călătorind cu Mihai și Alexandru Ciucă (Editura Academiei, 2018, cu o prefață de Dan Puric), purtînd semnătura academicianului Radu Iftimovici 
și Dulci – Jurnalul unui cîine scris de un puric Dan 
(Editura „Dan Puric”, 2015), aparținînd maestrului Dan Puric

Curatorul evenimentului, 
Bogdan-Lucian Stoicescu


Radu Iftimovici (n. 1931, Bucureşti). 
Cercetător ştiinţific, virusolog, istoric al medicinii, dramaturg, profesor universitar, academician. Între 1972 şi 1988 a realizat la televiziunea română, o serie inedită de 42 episoade documentare conscrate marilor personalităţi ale medicinei româneşti şi universale. În 1991 obţine premiul „Kalinga” al UNESCO, pentru istoria şi popularizarea ştiinţei, înmînat la Paris, la 28 octombrie 199, de Federico Mayor, preşedintele forului internaţional. Este primul om de știință din Europa de Est care a primit această distincţie internaţională (printre laureaţii Kalinga, de-a lungul timpului numărându-se premianţii Nobel, Louis de Broglie, Konrad Lorenz, Karl von Frisch, Bertrand Russell, Nikolay Gennadiyevich Basov, Sir Peter Brian Medawar, George Porter, savanţi precum George Gamow, Julian Huxley, Jean Rostand, Sir David Attenborough, etc.)
Este autorul unei impresionante opere științifice și de popularizare a științelor. Printre numeroasele dumisale lucrări publicate de-a lungul unei prodigioase și întinse cariere, amitesc monumentala Istorie universală a medicinii și farmaciei (2 volume, 1245 de pagini, 2015), volumul de memorii Veșnica mea pomenire (2015), o monografie dedicată laureatului Premiului Nobel pentru medicină, George Emil Palade, Creație românească în biologia universală (1977) sau O mare descoperire: bacilul Koch (1966), precum și o suită delucrări științifice dedicate virusologiei și istoriei medicinii, scrise în colaborare. 
A primit numeroase premii și distincții, lucrarea sa Istoria universală a medicinii și farmaciei, primind, în anul 2017, premiul „Carol Davilla” al Academiei Oamenilor de Știință (la secțiunea științe medicale.)




Dan Puric (n.1959, Buzău)
Este actor de teatru și film (absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa prof. univ. Dem Rădulescu, în 1985), scriitor, scenarist și regizor de teatru. Din 1988 pînă în prezent își desfășoară activitatea ca actor și regizor la „Teatrul Național” din București. Este actor, regizor și scenarist al propriei companii private, „Passe-Partout D.P.”
A interpretat o serie de roluri în piese de teatru și film și a întreprins numeroase turnee în țară dar și în Statele Unite, Europa, Phenian (Coreea de Sud), Cairo (Egipt), cu spectacole precum  Toujours l'amourMade in RomaniaCostumele ori Don Quijote.  În film, a jucat, printre altele, rolul principal în coproducția româno-sîrbă Broken Youth, iar spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de televiziuni din Anglia, Germania sau Luxemburg. A mai interpretat roluri în filme pentru televiziunea publică din Lausanne (Elveția).
A publicat volumele: „Cine suntem” (2008), „Omul frumos” (2009),  „Fii demn” (2011),  Suflet românesc” (2013), și „Dulci – Jurnalul unui cîine scris de un puric Dan” (2015).
Dan Puric este posesorul unui impresionant număr de premii, distincții și nominalizări pentru activitatea sa, dintre care amintesc doar Crucea Casei Regale, înmânată de Majestatea Sa, Regele Mihai I al României (2009)


Memento

Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...