miercuri, 19 aprilie 2023

Discophilia





Fondatorul ansamblului muzical Malicorne, Gabriel Yacoub, inspirîndu-se din explorările muzicale franceze / celtice ale lui Alan Stivell și Dan Ar Braz, precum și din folk-rock-ul britanicilor de la Steeleye Span, și-a orientat grupul întru crearea și interpretarea - și în acest al treilea album de studio din colecția mea -, folosindu-se de instrumente de epocă (din Evul Mediu pînă în secolele XVI-XVIII), unor aranjamente elaborate, rafinate și încărcate de parfumul unor vremuri revolute,  specifice muzicilor populare ancestrale franceze ( bretone, îndeosebi) și din Canada francofonă. 
Înregistrările ulterioare ale trupei vor fi alcătuite din compoziții originale interpretate la instrumente preponderent contemporane, păstrînd în același timp, nealterat, parfumul vechilor cîntece tradiționale.
Cele 12 piese ale albumului, fiecare dedicată unei luni a anului, sînt vizualizate grafic într-o foarte expresivă broșură care însoțește LP-ul.
Albumul a fost distins cu Marele Premiu al Academiei Discului Francez în 1976, anul apariției sale la casa de producție «Griffin».

Instrumentarium:

Psalterion
- vechi instrument muzical cu coarde, de formă triunghiulară, folosit intens în Evul Mediu (provenind din Grecia antică).





Spinetă din Vosges
- instrument tradițional cu corzi ciupite (din familia țiterei), creat la 1730.







Mandoloncello
- o specie de bas a mandolei (vechi instrument muzical cu coarde), asemănător cu lăuta, cu corzi ciupite (primul instrument a fost construit în 1796).




Dulcimer
- instrument cu corzi ciupite (din familia țiterelor) sau lovite, cu intensitate sonoră redusă, provenind din Evul Mediu.






Cromornă
- instrument de suflat cu ancie dublă, strămoș al oboiului (sec. XVII-XVIII).






Violă cu roată
- instrument ale cărui corzi sînt frecate de o roată de lemn, învîrtită de mîna dreaptă a instrumentistului în timp ce cu degetele mîinii stîngi este cîntată melodia pe o claviatură.






Altele instrumente prezente pe album: vioară, violoncel, flaut cu cioc, clape, contrabas, percuții.
Muzicieni co-fondatori ai grupului prezenți pe album: Marie Yacoub, Laurent Vercambre și Hugues de Courson.

Full album

Malicorne la «Francofolies de la Rochelle» 
Live 
(2010)

Un comentariu:

Unknown spunea...

Da, da, da! Merci!

Planeta giganților

Waters. Roger Waters. Wish you were here (versiune acustică, 2022)