luni, 19 februarie 2018

Istoria de lîngă noi...

Chipuri și isprăvi de altădată

 
Argument
„Succesul primului volum* al grupului nostru de autori ploieșteni ne-a încurajat să continuăm. Drept pentru care am hotărît să lărgim aria de selecție a autorilor, incluzînd și  absolvenți ai altor licee ploieștene. Apoi, ne-am propus să schimbăm și ținta noului volum: nu orașul Ploiești (ca la precedentul), ci oamenii lui, ploieștenii! Și, dacă tot vor fi evocați oameni, am considerat că inserarea fotografiilor, se impune de la sine.
În mai puține cuvinte, noul nostru volum, apărut la aceeași editură ca și primul, strînge între coperțile sale texte (și) de la alți ploieșteni (nu doar de la „caragialiști”) despre oameni din Ploiești, conținînd și o serie de fotografii pe care le-am inserat în texte.
Cine sunt subiecții, acei oameni din Ploiești pe care am dorit să-i aducem în atenția dumneavoastră, a cititorilor?
Oarecum previzibil, cei mai mulți sunt profesori de liceu ai autorilor. Dar li se alătură: medici, avocați, ingineri, economiști, un prestigios critic literar, un preot care poate fi considerat un sfânt al zilelor noastre, doi scriitori binecunoscuți, un profesor de scrimă (dar și de viață). În plus, câteva personaje pitorești, pe care mulți le vor recunoaște. Pe toți în unește ceva: sunt ploieșteni, prin naștere sau prin adopție, manifestîndu-se fie ca intelectuali de frunte, fie «pete de culoare» remarcabile în urbea lui nenea Iancu! Ei totți, văzuți împreună, constituie un tablou al anilor ʼ50 – ʼ60, ba chiar și după aceea.”
Marius Bâzu
*„Ploieștiul văzut din Liceul Caragiale”, editura „Smart Publishing”, București, 2017

Oameni din Ploiești, volumul pe care îl lansăm miercuri la Biblioteca „Nicolae Iorga”, este un tom puțin mai altfel despre istoria unui oraș nepereche, așa cum, de altfel, este și anteriorul, „fratele” său mai mare cu un an, 
Ploieștiul văzut din Liceul Caragiale

Este o carte despre istoria unui oraș și, deopotrivă, despre oamenii lui, fie ei personalități sau simpli cetățeni. 
Pentru că, în fond, istoria este înfăptuită și scrisă de oameni.
Spun asta nu neapărat din pricina faptului că la nașterea acestei cărți și-au adus obolul 15 contributori (cum atît de pre(ten)țios sînt numiți astăzi coautorii unui op, indiferent de genul lui) – în marea lor majoritate scriitori neprofesioniști și nespecialiști în domenii precum istorie locală sau antropologie – ci, îndeosebi, vizavi de temele și subiectele abordate și scrise realmente frumos, cu mînă sigură, cu sensibilitate și duioșie, preciziune de ceasornic elvețian și acribie ori cu haz și ironie de bună calitate și bine temperate.
Personal, aș fi subintulat volumul „chipuri și isprăvi de altădată” pentru că, aproape fără excepție, autorii lui își concentrează atenția, pensulînd în tușe cînd irizat-diafane, cînd mai păstos-îngroșate, portretele unor semeni (y compris faptele lor), care le-au marcat decisiv viața și devenirea, pe de o parte sau care – așa cum amintea în precuvîntarea dumisale din volum, domnul Marius Bâzu, coordonatorul și sufletul acestor volume, cel care a avut inspirația de a strînge și de a trece, apoi, prin cerneală, aceste nostalgice rememorări care, altfel, ar fi rămas la stadiul unor simple povestiri cu o circulație orală restrînsă – pe de altă parte, le-au înseninat minunații ani ai adolescenței și tinereții, sub forma unor pete de culoare, mai pregnante sau mai estompate, după caz și/sau după cît de fidel au fost ele stocate în memoria afectivă (și nu numai!) a autorilor.
Bref, iată doar cîteva motive, ca niște bravi și vajnici ploieșteni ce vă aflați, să ne fiți alături miercuri, la orele prînzului, pentru a ne bucura împreună – autori și cititori – de acest indiscutabil eveniment editorial.
Bogdan-Lucian Stoicescu

N.B. Coperțile celor două volume sînt desenate și se bucură de o sugestivă viziune grafică, aparținînd lui Cristian Mihăilescu, fiind apărute în excelente condiții tipografice la editura bucureșteană„Smart Publishing”. 

Vă așteptăm cu drag! 


Volumele pot fi cumpărate de la 
Librăria „Cărturești” 
din cadrul complexului comercial 
AFI - Ploiești

Niciun comentariu:

Jurnal de-a bușilea

Cu vreo treizeci și cinci de ani în urmă, făcea parte dintr-un grup de tineri care, cu toate că nu prea ştiau cu ce se mănîncă gazetăria, au...