Aseară, luni, 21 noiembrie 2016, la Ploiești, în sala „Nichita Stănescu” a Bibliotecii „Nicolae Iorga” (Biblioteca Judeteana Prahova), la lansarea volumului lui Mihai Vieru, „Ion Stratan”, apărut recent la Editura Muzeul Literaturii Române, București, 2016.
Lume multă, lume bună, cu ștaif, cum se spune, atmosferă distinsă și destinsă, antren, dichis, cu un Miki aflat într-o formă de zile mari, revenit pe meleaguri natale după multă vreme, ca un adevărat fiu risipitor. Dar care fiu n-a venit cu mîna goală, el (re)aducîndu-ni-l pe Nino, sub forma unui elegant, opulent și extrem de serios op, pentru care, el și, în egală măsură, toți cei care au trudit cu osîrdie la zămislirea lui, merită, cu asupra de măsură, întreaga noastră gratitudine.
Regretăm absența (motivată!) prietenului nostru, poetul Ioan Vieru.
Cele mai bune gînduri, plecate din inimă, cum ar fi spus Nino, acelora care, aseară, ne-au fost alături!
Fascinația de Stratan rezidă și în ce măsură opera lui poate fi la fel de bine considerată un joc cu mărgele de sticlă. Asta se vede în construcție și deconstrucție și în reconstrucție. Poemele lui Stratan nu sunt neapărat «cyborgi», ca să folosim o extensie «sci-fi», sau ca în «StarTrek», «borgi», ci un organism viu alcătuit din toate nervurile gândirii, plasma textului, sângele ideii, mușchii și oasele înțelesului asigurate de țesătura afectului în toate formele lui de agregare umorală. Poezia lui Stratan are respirație. Are flux și reflux. Are sensibilități neașteptate. Ea este ca spațiul dintre astre și dintre sisteme solare, care are deopotrivă curenți reci și calzi, ceea ce face ca nouă să ni se pară că stelele pâlpâie sau străluminează.
Mihai Vieru
Nino & Miki |
Călin Dengel și Miki |
Miki cu Florin Manole |
Regizorul Cătălin Apostol și cineastul Florin Negoescu |
Cu o foarte frumoasă admiratoare... Eh! |
Fotografii de Florin Negoescu
2 comentarii:
Felicitări tuturor pentru acest fel deosebit de a păstra memoria unui mare poet!
Mulťumim mult. Încercăm să mişcăm puťin lucrurile în acest oraş cvasi-anchilozat.Un mare poet, pe care oraşul acesta trist şi îmbîcsit l-a uitat de mult. Din nefericire.
Trimiteți un comentariu