marți, 7 ianuarie 2020

Sf. Ioan Botezătorul 
(tempera pe lemn, icoană din Rusia, anonim, sec. XVIII)
Soborul Sf. Ioan Botezătorul*
Este în calendar o sărbătoare numită Soborul Sfântului Ioan Botezatorul. Aceasta înseamnă sărbătoarea pământească și cerească a Sfântului Ioan. El este ființa de legătură dintre profeți și apostoli. E marele pustnic și marele celib și totodată, primul martir din lumea creștină: el moare pentru sfințenia vieții de familie. S-a spus despre el că venea «în duhul și puterea lui Ilie» – acel profet temut, care zguduia conștiințele, într-o vreme când lumea intrase într-o mare criză duhovnicească. Și tot așa va veni mai înainte de sfârșitul istoriei Ilie, care a fost ridicat cu trupul la cer. (...)
Sărbătorim astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul, martorul cel ales de Dumnezeu, slujitorul acestei taine mari, de o covârșitoare însemnătate pentru mântuirea neamului omenesc. Ioan Botezătorul, despre care scria profetul Maleahi cu patru sute de ani înainte de Nașterea lui Iisus: «Iată, trimit pe îngerul Meu înaintea feței Tale, și el va pregăti calea Ta». El este singurul pământean despre care Iisus spune acel cuvânt de laudă: «Că dintre toți cei născuți din femeie, nu este nici unul mai mare decat Ioan». Când Sfântul Ioan este întrebat: «Cine ești tu?», el răspunde prin cuvântul prorocului: «Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie: gătiți calea Domnului», recunoscându-se pe el însuși a fi înaintemergător al lui Iisus.
Pe acest înaintemergător al Domnului îl prăznuim noi astăzi.”

Părintele Sofian Boghiu
*Dragilor prieteni purtători de nume sfînt, care astăzi își sărbătoresc onomastica și/sau ziua de naștere, cele mai bune gînduri și urări, din inimă! La mulți ani!

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Un festival legendar: «Isle Of Wight 1970» Isle Of Wight este o insulă situată în apele Canalului Mânecii, în sudul arhipelagului britanic, ...