miercuri, 8 ianuarie 2020

Gînd în fuior


Advertisement
În ordinea firească, important e să nu te implici într-o relație până nu ești sigur de ea. Potențialul de afecțiune, de iubire, trebuie păstrat pînă găsești o persoană cu care te potrivești cu adevărat, cu care să ai, în primul rînd, o potrivire sufletească, nu trupească. Apoi, un om de calitate, dacă a întîlnit un alt om de calitate și se jertfește pînă la capăt, reușește să-l învingă pe celălalt prin iubire, chiar dacă celălalt iubește mai puțin.
Advertisement
Iubirea unuia, cu statornicie, poate să salveze iubirea celuilalt. Am cunoscut multe recuperări miraculoase de relații care erau în pragul eșecului și au ajuns chiar mai puternice și mai profunde ca înainte. Oamenii trebuie să învețe să aprecieze crizele. Întrebarea mai are însă și o capcană. Dacă te oprești la om, riști să pierzi tot. Dacă îl ai în minte mereu și pe Dumnezeu, găsești în jur suficiente persoane care să merite să dai tot, fără să-ți mai fie teamă că ai putea pierde. Nici un om nu merită, în sine, să-i dai tot. Pentru că omul ăla nu e ultima realitate, dar Dumnezeul din el, da. În definitiv, prin om ne dăruim, de fapt, lui Dumnezeu.”
Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa
(„Cum știi care este omul pentru care merită să dai tot...”)

Niciun comentariu:

Jurnal de-a bușilea

Cu vreo treizeci și cinci de ani în urmă, făcea parte dintr-un grup de tineri care, cu toate că nu prea ştiau cu ce se mănîncă gazetăria, au...