miercuri, 4 decembrie 2019

Filmoteca de dinamită

Satul de demult

Satul de demult este un film documentar, un elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viaţa satului de odinioară şi să repovestească tainele vieţii de altădată. De ce îşi împleteau fetele cununi în zilele de Sînziene? Ce înseamnă „ropotinul ţestelor”? Cît de complicat este un război de ţesut?... Documentarul oferă o privire de ansamblu asupra Muzeului „Astra” din Dumbrava Sibiului, care reproduce satul tradiţional și care se numără, pe drept cuvînt, printre cele mai frumoase și mai valoroase muzee în aer liber din Europa.
Cu o istorie de peste un secol şi cu un patrimoniu copleşitor prin bogăţie şi diversitate, care cuprinde miracole ale lumii preindustriale (are o colecţie de mori unică în lume), muzeul propune oaspeţilor săi o călătorie inegalabilă în lumea satului tradiţional. Mai mult decît prezenţa fizică a caselor, a bisericilor, a troiţelor şi a feluritelor instalaţii, muzeul aduce, într-un decor de poveste, viaţa satului de altădată. La tîrgurile şi festivalurile de peste an, oameni ai satului vin din toată ţara. Trăiesc, la fel ca noi, în secolul al XXI-lea, dar poartă cu ei obiceiuri de demult, cînd omul era mai aproape de pămînt şi, deopotrivă, de cer. 
Muzeul din Dumbrava Sibiului este mult prea vast pentru a fi povestit în cîteva cuvinte. Însă o părticică din sufletul lui poate fi cuprinsă într-un film ca acesta, care se doreşte a fi o invitaţie pentru cei care şi-au deschis inima – sau o vor deschide, de acum înainte – spre a-l cunoaşte.
Regizat de Dumitru Budrală, filmul documentar Satul de demult a fost desemnat câștigătorul Marelui Premiu al celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Film Etnografic (FIFE) din 2014.

Niciun comentariu:

Jurnal de-a bușilea

Apropo de arătat cu degetul (sau cu privirile) în sus (neapărat în sus, lucru pe care nu-l înțelesese niciodată!) cînd se vorbește despre Du...