marți, 3 iulie 2018

Eveniment

Biblioteca Judeteana „Nicolae Iorga” din Ploiești - Biblioteca Judeteana Prahova 
(în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - filiala Prahova https://www.facebook.com/groups/256965791508503/), are deosebita plăcerea să aibă oaspeți două personalități distincte ale culturii românești: 
medicul și dramaturgul 
RADU IFTIMOVICI 
și 
actorul 
DAN PURIC


Cu acest prilej, distinșii noștri invitați își vor lansa cele mai recente apariții editoriale: Viața lui Constantin Levaditi (monografie, editura Academiei Române, 2017) și Călătorind cu Mihai și Alexandru Ciucă (Editura Academiei, 2018, cu o prefață de Dan Puric), purtînd semnătura academicianului Radu Iftimovici 
și Dulci – Jurnalul unui cîine scris de un puric Dan 
(Editura „Dan Puric”, 2015), aparținînd maestrului Dan Puric

Curatorul evenimentului, 
Bogdan-Lucian Stoicescu


Radu Iftimovici (n. 1931, Bucureşti). 
Cercetător ştiinţific, virusolog, istoric al medicinii, dramaturg, profesor universitar, academician. Între 1972 şi 1988 a realizat la televiziunea română, o serie inedită de 42 episoade documentare conscrate marilor personalităţi ale medicinei româneşti şi universale. În 1991 obţine premiul „Kalinga” al UNESCO, pentru istoria şi popularizarea ştiinţei, înmînat la Paris, la 28 octombrie 199, de Federico Mayor, preşedintele forului internaţional. Este primul om de știință din Europa de Est care a primit această distincţie internaţională (printre laureaţii Kalinga, de-a lungul timpului numărându-se premianţii Nobel, Louis de Broglie, Konrad Lorenz, Karl von Frisch, Bertrand Russell, Nikolay Gennadiyevich Basov, Sir Peter Brian Medawar, George Porter, savanţi precum George Gamow, Julian Huxley, Jean Rostand, Sir David Attenborough, etc.)
Este autorul unei impresionante opere științifice și de popularizare a științelor. Printre numeroasele dumisale lucrări publicate de-a lungul unei prodigioase și întinse cariere, amitesc monumentala Istorie universală a medicinii și farmaciei (2 volume, 1245 de pagini, 2015), volumul de memorii Veșnica mea pomenire (2015), o monografie dedicată laureatului Premiului Nobel pentru medicină, George Emil Palade, Creație românească în biologia universală (1977) sau O mare descoperire: bacilul Koch (1966), precum și o suită delucrări științifice dedicate virusologiei și istoriei medicinii, scrise în colaborare. 
A primit numeroase premii și distincții, lucrarea sa Istoria universală a medicinii și farmaciei, primind, în anul 2017, premiul „Carol Davilla” al Academiei Oamenilor de Știință (la secțiunea științe medicale.)




Dan Puric (n.1959, Buzău)
Este actor de teatru și film (absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa prof. univ. Dem Rădulescu, în 1985), scriitor, scenarist și regizor de teatru. Din 1988 pînă în prezent își desfășoară activitatea ca actor și regizor la „Teatrul Național” din București. Este actor, regizor și scenarist al propriei companii private, „Passe-Partout D.P.”
A interpretat o serie de roluri în piese de teatru și film și a întreprins numeroase turnee în țară dar și în Statele Unite, Europa, Phenian (Coreea de Sud), Cairo (Egipt), cu spectacole precum  Toujours l'amourMade in RomaniaCostumele ori Don Quijote.  În film, a jucat, printre altele, rolul principal în coproducția româno-sîrbă Broken Youth, iar spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de televiziuni din Anglia, Germania sau Luxemburg. A mai interpretat roluri în filme pentru televiziunea publică din Lausanne (Elveția).
A publicat volumele: „Cine suntem” (2008), „Omul frumos” (2009),  „Fii demn” (2011),  Suflet românesc” (2013), și „Dulci – Jurnalul unui cîine scris de un puric Dan” (2015).
Dan Puric este posesorul unui impresionant număr de premii, distincții și nominalizări pentru activitatea sa, dintre care amintesc doar Crucea Casei Regale, înmânată de Majestatea Sa, Regele Mihai I al României (2009)


Niciun comentariu:

Jurnal de-a bușilea

Apropo de arătat cu degetul (sau cu privirile) în sus (neapărat în sus, lucru pe care nu-l înțelesese niciodată!) cînd se vorbește despre Du...