joi, 14 septembrie 2017

Eveniment

Elektrodoine
Programul acesta este născut din atitudinea firească de a-ți cunoaște rădăcinile. Dacă de pe urma familiei rămân doar fotografiile încremenite, folcorul îți lasă, în schimb, libertatea de-a te juca cu el, precum cu lutul olarului. Ca improvizatori ne-am apropiat de zonele tradiționale, unde forma lipsea cu desăvârșire. Sau de acelea unde ea era configurată în timp real –atunci și acolo. Doina românească este un asemenea Eldorado, având corespondențe în lumea întreagă. 

Pentru construirea concertului am ales câteva instrumente emblematice spațiului nostru consacrat: fluierul, gemănatul (fluierul dublu), tilinca și cavalul. Am inserat în materialul melodic câteva amănunte specifice modului țărănesc de interpretare, structurându-ne repertoriul astfel încât să atingă mai toate zonele importante din viața muzicală a comunității bătrânești: obiceiurile de iarnă, invocațiile soarelui, dansurile, cântecele de nuntă și jocurile copiilor. Din vatra strămoșească,am turnat acest argint topit direct în mixer, născând un sunet pe plac. Ca o țesătură de perete din pixeli, cufoarte mulți ciucuri.

multumult




2 comentarii:

Unknown spunea...

Mie îmi place! Multumesc!

Bogdan-Lucian Stoicescu spunea...

Călin Torsan (interpretul de la instrumente de suflat) este colaboratorul nostru de la gazeta Cărților. Este foarte talentat prozator... Este și muzeograf la Muzeul Țăranului Român.

Muzicoteca de dinamită

Un festival legendar: «Isle Of Wight 1970» Isle Of Wight este o insulă situată în apele Canalului Mânecii, în sudul arhipelagului britanic, ...