joi, 15 iunie 2017

Un cuvînt pe zi (14)

simonie – s.f. (bis.) Trafic cu lucrurile şi activităţile considerate de biserică sfinte sau sfinţitoare, pedepsit cu caterisirea, cu excomunicarea; păcatul care constă în acest fel de trafic (din fr. simonie)
Simonia este păcatul vânzării de cele sfinte pe bani, pe daruri materiale sau angajamente de influenţă socială sau politică, îndeosebi a hirotoniei şi a altor demnităţi bisericeşti, pentru care păcat, cel ce hirotoniseşte şi cel ce se hirotoniseşte, precum şi cel ce a mijlocit sub diferite forme de vânzare, vor avea o grea osânda asemenea cu cea dată de Sfântul Petru lui Simon (Vrăjitorul): „Banii tăi să piară împreună cu tine, pentru că ai crezut că darul lui Dumnezeu s-ar putea căpăta cu bani! Tu n-ai nici parte, nici sorţ în toată treaba aceasta, căci inima ta nu este curată înaintea lui Dumnezeu. Pocăieşte-te, dar, de această răutate a ta şi roagă-te Domnului să ţi se ierte gândul acesta al inimii tale, dacă este cu putinţă; căci văd că eşti plin de fiere amară şi în lanţurile fărădelegii.” (Faptele Apostolilor 8:1–25)

Niciun comentariu:

Jurnal de-a bușilea

(foto  © Tiberiu Crișan) S tătea tolănit în pat, răsfoind distrat o revistă, în camera aceea rotundă ca un acvariu, prin ale cărei ferestre ...